Saturday, October 18, 2008

Iowa City

Ιοwa City
Πίσω στο «χώρο του εγκλήματος». Το βιβλίο μου άρχισε εδώ, το 2004, όταν δέχτηκα μια πρόσκληση να συμμετάσχω στο International Writing Program του πανεπιστημίου της Iowa. Που μετράει αισίως 41 χρόνια. Στο πρόγραμμα έχουν συμμετάσχει αρκετοί Έλληνες συγγραφείς.

Ψάχνοντας στα αρχεία του ΙWP βρήκα τα εξής ονόματα:
Κώστας Ταχτσής, Πέτρος Αμπατζόγλου, Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, Αργυρής Χιόνης, Νίκος Φωκάς, Τάσος Δενέγρης, Θανάσης Βαλτινός Δημήτρης Νόλλας, Πέτρος Αμπαζόγλου, Χρήστος Χωμενίδης, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Γιώργος Σκούρτης, Έρση Σωτηροπούλου, Χρήστος Χρυσόπουλος και ο Γιάννης Σκαραγκας που είναι φέτος στο πρόγραμμα.
Πρώτη μέρα βρήκα να ξαναδώ τα παλιά λημέρια. Δυστυχώς το Iowa House, το κτίριο στο οποίο έμεινα για ένα μήνα το 2004 έπαθε πολλές ζημιές από την φοβερή καλοκαιρινή πλημμυρά που χτύπησε την πόλη και είναι εκτός λειτουργίας.
Μένω σε ένα πολύ όμορφο σπίτι που έχει μετατρέψει σε ξενώνα η Ντεζι, η Κολομβιανη χήρα ενός καθηγητή.

Bella Vista hotel

Σάββατο μεσημέρι και η τοπική ομάδα ποδοσφαίρου έχει αγώνα. Οι δρόμοι έρημοι. Τα φθινοπωρινά φύλλα πέφτουν στους κουκλίστικους δρόμους καθώς περπατώ ακούγοντας Μαντρεντέους από το mp3.
Υπάρχει μια αρμονία, μια πρόνοια. Και μια ησυχία από εκείνες τις χαμογελαστές, σαν κάτι πολύ καλό να ετοιμάζεται να συμβεί.

ΥΓ. και ολίγα για τα Πανεπιστήμια για να μη ξεχνιόμαστε. Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Άιοβα (όπως και αυτή του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν) κλείνει στις. ..2 το πρωι, για να ξανανοίξει στις.. 6 πμ! Κα οι δυο βιβλιοθήκες είναι ασύγκριτα καλύτερες από πολλές κεντρικές βιβλιοθήκες ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Όλα εδώ διδάσκονται ως κόμβοι, ως αλληλοπροσπελασεις, διχοτομήσεις, ως διασταυρουμένη γνώση. Σε όποια κουβέντα και να έκανα, η άμεση απάντηση όταν αναφερόμουν σε κάποιον συγγραφεα , ήταν "αυτός συνομιλεί με εκείνον" η "είναι επηρεασμένος από το τάδε εικαστικό κίνημα". Η συζήτηση δεν είναι ποτέ γραμμική, ποτέ καταλογραφική - είναι μια πτήση από το ένα γνωσιολογικό αντικείμενο στο άλλο χωρίς ποτέ ωστόσο να εκπίπτει σε name dropping..
Ειδικά το ζήτημα αρχιτεκτονική και λογοτεχνία τους ενδιαφέρει πολύ. Η μείξη η αλληλοεπίδραση οι συγγένειες των δυο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και η συνάντηση αυτή νομίζω πως αξίζει να μελετηθεί περισσότερο και στη χώρα μας.
Τελικά το υβριδικό στοιχείο είναι στην βάση της επικοινωνίας, της ερευνάς και της συνομιλίας.

Υβριδικά στοιχειά βρίσκει κανείς από τη μυθολογία (Κένταυρος), τη βιολογία (με τη χιαστί γονιμοποίηση ειδών), την γλωσσολογία (λέξη με μεικτή ετυμολογία), την αυτοκινητοβιομηχανία, τις τηλεπικοινωνίες, αλλά αν το καλοσκεφτεί κανείς με δεδομένο τον ορισμό του υβριδίου (A hybrid is the combination of two or more different things, aimed at achieving a particular objective or goal) και η ιδία η ζωή είναι τελικά υβριδική. Προυποθέτει ταν συνδυασμό δυο διαφορετικών οντοτητων.

No comments: