Wednesday, May 2, 2007

Foreign Fiction Award


Ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης με τους "Τέσσερις Τοίχους" δεν πήρε το βραβείο αλλα καταφερε να φτάσει επαξίως στους 6 καλυτερους μη αγγλοφωνους συγγραφεις του 2007 κατά τους κριτές του Independent Foreign Fiction Award. Μια μεγαλη τιμή για την ελληνική λογοτεχνία.
Νικητής ο Αγκολέζος Ζοσέ Εντουαρντο Αγκουαλούσα με το "Βιβλίο των Χαμαιλεόντων" που εκδόθηκε απο την Arcadia Books (συγχαρητήρια Γκάρι!) ενα σχετικά μικρό βρετανικό εκδοτικό οίκο ο οποιος βγαζει κατα 8ο% (!) ξένη λογοτεχνία, τη στιγμή που το ποσοστό μεταφρασεων που εκδίδονται στη χωρα είναι 4%.



Πρέπει να περάσουν μερικές σελίδες του βιβλίου για να αντιληφθεί ο αναγνώστης πως ο αφηγητής είναι μια σαυρα που ζει στο τοίχο του σαλονιού του Φέλιξ Βεντούρα. Ο Φέλιξ εμπορεύται ένα παράξενο αγαθό - πουλάει παρελθόν. Αν δεν το δικό σας δεν σας αρέσει, σας προσφέρει ένα εντελώς καινούργιο, γεμάτο καλυτερες μνήμες. Ένα τοπίο για το τοπίο της μνήμης, τις ασυνέχειες της και το τυχαίο.

2 comments:

scalidi said...

Μπράβο, στον άνθρωπο. Έτσι, να έρχονται διακρίσεις απέξω. Κι ας έφτασε τόσο κοντά κι ας μην ήπιε "νερό". Εμείς ξεδιψάσαμε

reginarosasamat said...

Aυτός είναι ο Αγκουαλούσα στη φωτογραφία; Ωραίος άντρας.