Sunday, August 1, 2010

Πολιτισμός: ανάγκη για ευέλικτες λύσεις

Οι μέρες για τον πολιτισμό είναι δύσκολες. Όταν υπάρχει κρίση, η ανάγκη για έκφραση πολλαπλασιάζεται, ειδικά από τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι, αν ήταν μια φορά αποκλεισμένοι από το «σύστημα», πλέον βλέπουν τις προοπτικές τους να μειώνονται δραματικά. Κάθε κρίση ωστόσο χρειάζεται «ευρεσιτεχνίες» και ευέλικτες λύσεις για να πάνε τα πράγματα μπροστά. Ιδού λοιπόν που για μια φορά η πολιτεία μας ξαφνιάζει ευχάριστα.O Παύλος Γερουλάνος πήρε πρόσφατα μια πολύ σωστή πρωτοβουλία η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως οδηγός και για τον ιδιωτικό τομέα. Με απόφαση του ΥΠΠΟΤ παραχωρούνται ως «εναλλακτική» μορφή επιχορήγησης αίθουσες του Ολυμπιακού Κλειστού Γυμναστηρίου Φαλήρου (Τae Kwon Do), ώστε να κάνουν τις πρόβες τους άστεγες ομάδες χορού και θεάτρου.
Φυσικά κάτι τέτοιο δεν λύνει το συνολικό πρόβλημα για ομάδες που είτε φυτοζωούν, είτε βρίσκουν πρόχειρες εκ των ενόντων λύσεις για τις πρόβες και τις παραστάσεις τους. Θα μπορούσε λοιπόν το μέτρο αυτό να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα. Στην Αθήνα υπάρχει ένας ικανός αριθμός ιδιωτικών θεάτρων τα οποία φυσικά δεν λειτουργούν ολόκληρη τη σαιζόν. Στα νεκρά αυτά διαστήματα θα μπορούσαν οι υπεύθυνοι να παραχωρούν τους χώρους αυτούς στις άστεγες ομάδες είτε για πρόβες είτε για παραστάσεις (με την ταυτόχρονη ανάληψη των λειτουργικών εξόδων από τους ίδιους τους φιλοξενούμενους), δίνοντας έτσι το παράδειγμα μιας συλλογικότητας στην πράξη. Επιπρόσθετα θα μπορούσε αυτή η κίνηση να μετρά ως ένα επιπλέον μπόνους για την επιχορήγηση των ίδιων των θεάτρων μέσα από τη νέα διαδικασία του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων.
Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς οι άνθρωποι της τέχνης οφείλουν να γίνουν πιο γενναιόδωροι, πιο ανοιχτοί και να επενδύσουν στο μόνο κεφαλαίο που μας απόμεινε. Το μέλλον και τους νέους.

No comments: