Friday, February 6, 2009

Γένεση, δυο μονολογοι στο Θέατρο Χώρα


ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑ
Αμοργού 20, Κυψέλη
Τηλέφωνο : 210- 8673945


ΣΚΗΝΗ – ΜΙΚΡΗ ΧΩΡΑ

«ΓΕΝΕΣΗ»
του Αλέξη Σταμάτη


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ : ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


Το θέατρο ΧΩΡΑ παρουσιάζει τα δύο άπαιχτα μονόπρακτα του Αλέξη Σταμάτη, «Το Παιδί για τα Θελήματα» και «Καθρέφτης» υπό το γενικό τίτλο «ΓΕΝΕΣΗ» στη σκηνή ΜΙΚΡΗ ΧΩΡΑ, από την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου.

Η σκηνοθέτις Αύρα Σιδηροπούλου συνεργάζεται μ’ έναν Έλληνα συγγραφέα της νεότερης γενιάς, τον Αλέξη Σταμάτη. Στη σκηνή τους δύο ηθοποιοί τιμημένοι για την υποκριτική τους ποιότητα, ο Χρήστος Στέργιογλου («Το Παιδί για τα Θελήματα») και η Ρηνιώ Κυριαζή («Καθρέφτης»). Για δύο μόνο μήνες, στο Θέατρο Χώρα, μια συνεργασία που αποδεικνύει την εξέλιξη στα θεατρικά πράγματα της χώρας μας.

Tα δύο μονόπρακτα του Αλέξη Σταμάτη, «Το Παιδί για τα Θελήματα» και «Καθρέφτης» πραγματεύονται τη σχέση του ανθρώπου με το παρελθόν και το μέλλον, την ιστορία και το πεπρωμένο.
«Το Παιδί για τα Θελήματα», εμπνευσμένο από την ταινία του Φ. Κόπολα «Αποκάλυψη Τώρα» αποτελεί ένα ρέκβιεμ για την ανθρώπινη ψυχή, που βασανίζεται στην αναζήτηση του απόλυτου.
Στον «Καθρέφτη», μια νέα μητέρα διαλογίζεται πάνω στη δική της προσωπική μοναξιά, εφορμώντας από τη ζωή που μόλις δημιούργησε.
Μια νέα γυναίκα που δίνει ζωή, ένας άντρας στη δύση της δικής του ζωής, συνομιλούν με τις σκιές τους, τα πάθη τους, το φόβο και την ελπίδα. Είναι δύο ιστορίες που συμπληρώνουν η μία την άλλη, κινούμενες σε έναν αντιθετικό άξονα του «καλού» και του «κακού», της γέννησης και του θανάτου.


Σημείωμα σκηνοθέτη

Tα δύο μονόπρακτα του Αλέξη Σταμάτη, Το Παιδί για τα Θελήματα και Καθρέπτης εντάσσονται σε έναν κοινό υπαρξιακό προβληματισμό. Πραγματεύονται τη σχέση του ανθρώπου με το παρελθόν και το μέλλον, την ιστορία και το πεπρωμένο. Είναι δύο ιστορίες που συμπληρώνουν η μία την άλλη, κινούμενες στους αντιθετικούς άξονες του «καλού» και του «κακού», της γέννησης και του θανάτου. Ένας άντρας στη δύση της ζωής του και μια νέα γυναίκα που δημιουργεί ζωή, συνομιλούν με τις σκοτεινές πλευρές τους, τα πάθη, τους φόβους και τις ελπίδες τους.
Το πρώτο μονόπρακτο διεισδύει στη φύση και την αντίφαση της καταστροφής, ενώ το δεύτερο στη φύση και την αντίφαση της δημιουργίας. Τα κείμενα τέμνονται στην περιοχή του ανθρωπίνου ορίου, μια και το ένστικτο της καταστροφής από το οποίο εκκινεί το πρώτο κείμενο εμπεριέχει, σε μια παροξυμμένη μορφή, την ανάγκη για δημιουργία, ενώ το ένστικτο της δημιουργίας στο δεύτερο υποδαυλίζεται από μια μοίρα καταστροφής.
«Το Παιδί για τα Θελήματα» πατά στον μύθο της ταινίας «Αποκάλυψη Τώρα» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, που με τη σειρά της βασίζεται στο βιβλίο του Τζόζεφ Κόνραντ «Η Καρδιά του Σκότους». Είναι ένας μονόλογος για την ανθρώπινη ψυχή που βασανίζεται στην αναζήτηση του απόλυτου. Μιλάει για έναν Αμερικάνο στρατιωτικό, που ξαναγυρίζει στον τόπο του «εγκλήματος», επαναλαμβάνοντας την παραβατική ζωή του ανθρώπου, που το ίδιο το σύστημα τον οδήγησε να σκοτώσει στο παρελθόν.
Στον «Καθρέφτη», μία νέα μητέρα διαλογίζεται πάνω στην προσωπική της μοναξιά. Με αφορμή τη ζωή που μόλις δημιούργησε, συνομιλεί με το παιδί της και ταυτόχρονα καταδύεται σε έναν σχεδόν «αρχαίο» χώρο, στις τεκτονικές πλάκες της ύπαρξης.
O συγγραφέας που επί πολλά χρόνια εστίαζε αποκλειστικά στην ποίηση και το μυθιστόρημα, με αυτήν την δεύτερη θεατρική του απόπειρα κάνει ένα ακόμα βήμα σ’ ένα κόσμο μαγικό στη θνησιγένεια του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κείμενο: Αλέξης Σταμάτης
Σκηνοθεσία: Αύρα Σιδηροπούλου
Μουσική Σύνθεση: Βάνιας Απέργης
Σκηνικά: Μανώλης Καρυωτάκης
Κοστούμια: Ιωάννα Τιμοθεάδου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Παπαδοπούλου
Φωτογραφίες: Ειρήνη Βασιλάτου

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Χρήστος Στέργιογλου (Το Παιδί για τα Θελήματα), Ρηνιώ Κυριαζή (Καθρέφτης)

Παραγωγός Γιώργος Λυκιαρδόπουλος Λυκόφως ΑΜΚΕ
Μια παράσταση του CoYoT

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης,
Τηλέφωνα : 210-9583571 και 6974729382
Hλεκτρονική Διεύθυνση : kokolakispr@yahoo.gr


ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ :

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 21:15
Κυριακή: 21:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική Είσοδος : 18 €
Φοιτητικό : 14 €

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 70’

Προπώληση :
· 8011160000
· http://www.i-ticket.gr/

Parking Θεατών μόνο €2! Πατησίων 240 (parking ΑΒ Βασιλόπουλος)





No comments: