Sunday, January 1, 2012

Η Καρδιά του Σκότους - μια τρίπρακτη αφήγηση για την Αγορά

Από τον Αλέξη Σταμάτη για το Press Project

Πράξη πρώτη,
Η Αγορά διηγείται την ιστορία της σ’ ένα πλοίο, το «Αιγαίο». Περιγράφει το πως ανέλαβε την αποστολή στις Βρυξέλλες και ύστερα πως ταξίδεψε στους Εξωτερικούς και Εσωτερικούς Σταθμούς στη Μεγάλη Χώρα.
Στον Πρώτο Σταθμό βλέπει τους κατοίκους που δουλεύουν και δυσφορεί αρχικά για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας τους. Εδώ για πρώτη φορά ακούει το όνομα της «Ελλάδας» και το ενδιαφέρον της εξάπτεται καθώς μαθαίνει νέα για αυτό το ξεχωριστό στέλεχος. Όταν φτάνει στον Κεντρικό Σταθμό, ανακαλύπτει πως το ατμόπλοιο που πρόκειται να την μεταφέρει στα ενδότερα της Μεγάλης Χώρας έχει υποστεί ζημιές και χρειάζεται τρεις μήνες για να επισκευαστεί. Εδώ, συναντά τον Μάνατζερ, τον Κατασκευαστή, και τον θείο του Μάνατζερ – τον επικεφαλής της «Εξερευνητικής Αποστολής Ελντοράντο».
Πράξη Δεύτερη
Η Αγορά μαθαίνει περισσότερα για την Ελλάδα κρυφακούγοντας τον Μάνατζερ και το θείο του. Μαθαίνει πως εκείνοι – όπως και ο Κατασκευαστής – τρέφουν ελπίδες για προαγωγή και η παραγωγή αγαθών από πλευράς της «Ελλάδας» απειλεί τη φιλοδοξία τους. Η Αγορά γοητεύεται ακόμα πιο πολύ από την Ελλάδα. Το ταξίδι της από τον Κεντρικό Σταθμό προς το εσωτερικό της Μεγάλης Χώρας είναι εφιαλτικό. Όταν εκείνη και το πλήρωμά της φτάνουν κοντά στον Εσωτερικό Σταθμό, κάποιοι ντόπιοι τους επιτίθενται ανεξήγητα. Επιβιώνουν με μονο μια απώλεια, αλλα οι σύντροφοι της Αγοράς έχουν τρομοκρατηθεί. Παρόλα αυτά, η Αγορά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει. Ανακαλύπτουν μια μικρή καλύβα όπου η Αγορά βρίσκει ένα ημερολόγιο της Ελλάδας, κάτι που την ανακουφίζει. Όταν φτάνουν στον Εσωτερικό Σταθμό η Αγορά συναντά έναν περίεργο τύπο, σαν Αρλεκίνο, που όπως φαίνεται γνωρίζει καλά την Ελλάδα.
Πράξη Τρίτη
Η Αγορά πιάνει φιλίες με τον τύπο, ο όποιος του λέει τα πάντα για την Ελλάδα. Η Ελλάδα συμμάχησε με τους κατοίκους του εσωτερικού της Μεγάλης Χώρας και τους χρησιμοποιεί για να επιτίθεται σε άλλα μέρη της Χώρας και να κλέβει αγαθά. Οι ντόπιοι αντιμετωπίζουν την Ελλάδα σαν θεότητα και την προσκυνούν. Η Αγορά μαθαίνει πως η Ελλάδα τους διέταξε να επιτεθούν στο πλοίο της επειδή δεν θέλει να την απομακρύνουν από τη Μεγάλη Χώρα μαζί με τα πλούσια αγαθά της. Σε αυτό το σημείο, βλέπουμε για πρώτη φορά την ίδια την Ελλάδα – είναι άρρωστη και οι ντόπιοι την μεταφέρουν σε φορείο. Η Αγορά έχει μια προσωπική επαφή με την Ελλάδα και κανονίζει να την πάρει μαζί πίσω στην πατρίδα της. Αργά την ίδια νύχτα, η Αγορά ξυπνά και ανακαλύπτει πως η Ελλάδα έχει εξαφανιστεί. Την ανακαλύπτει να σέρνεται στα δάση και αποφασίζει να τη φέρει πίσω. Το επόμενο πρωί οι ντόπιοι δημιουργούν μεγάλη φασαρία καθώς η Ελλάδα σύρεται στο ατμόπλοιο. Στο ταξίδι της επιστροφής η Ελλάδα πεθαίνει φρικτά μέσα σε παραλήρημα. Πίσω στην πατρίδα, η Αγορά αποξενώνεται από το πλήρωμα της και νιώθει ανίκανη να ξαναγυρίσει σε μια φυσιολογική ζωη. Έτσι βάζει σκοπό να επιστρέψει τα γράμματα της Ελλάδας στον Αρραβωνιαστικό της που του έχει δώσει η ίδια. Η επαφή της με τον Αρραβωνιαστικό αποδεικνύει πως οι πάντες θαυμάζουν την Ελλάδα παρόλα τα ανοσιουργήματά της. Ο Αρραβωνιαστικός της Ελλάδας πιστεύει ότι τα τελευταία της λόγια ήταν το όνομα του, ενώ στην πραγματικότητα εκείνα ηταν πολύ πιο σκοτεινά «Η φρίκη, η φρίκη!». Η Αγορά, πεισμένη ότι έκανε το καθήκον της, ξεπερνά την κρίση συνείδησης και ετοιμάζεται για την επόμενή της αποστολή.

* η ιστορία του Αλέξη Σταμάτη βασίζεται στην Καρδιά του Σκότους, νουβέλα του συγγραφέα Τζόζεφ Κόνραντ για τον ιμπεριαλισμό και την αποικιοκρατική λογική των Ευρωπαίων, που επηρέασε τον Φ. Φ. Κόπολα στην ταινία του, Αποκάλυψη Τώρα.

No comments: