Saturday, October 11, 2008

Harvard & Boston College: ο ατερμων κοχλίας


Κι ενώ η οικονομία καταρρέει, το διδυμο Μακ Κέιν Πέιλιν κινδυνολογεί, και το bailout plan μοιάζει σαν η μόνη διέξοδος στο χάος της Γουόλ Στριτ, φτάνω στην πιο ευρωπαϊκή ίσως πόλη της Αμερικής, στη Βοστόνη, όπου ο μαύρος ταξιτζής με τα tattoo αντί να ακούει Run DMC, ακούει Αλμπινόνι. Ενώ στο Χάρβαρντ και στο Μπόστον Κόλετζ οι φοιτητές διψάνε να ακουσουν ελληνικά.
Όμως είπαμε, εδώ είναι το βασίλειο του comparative οπότε στην κουβέντα μπαινουν ο Ντειβιντ Λιντς, ο Ντίλαν, ο Κέρουακ, Ο Γκίνσμπεργκ, ο Βέντερς, ο Αντονιόνι, ο Σάλιντζερ, ο Τουείν, ο Ουάλας Στίβενς, ο Μέλβιλ, ο Χίτσκοκ, οι αδερφοί Κοέν αλλά και ο Θανάσης Βαλτινός, ο Γιάννης Πάνου, ο Σωτήρης Δημητρίου, η Σώτη Τριανταφύλλου, ο Δημητρης Σωτάκης…

Και στο γεύμα ήρθε η σειρά του Βυζαντίου και της τόσο παραμελημένης λογοτεχνίας του.
Οι συζητήσεις για την λογοτεχνία είχαν σαν κύριο άξονα τους τη διακειμενικοτητα , τον «διαπολιστισμό», το subtext, (το «κάτω κείμενο») και τα στοιχεία που «σπείρει» ο δημιουργός στο έργο το ώστε να δημιουργήσει ηθελημένα συνειρμούς, να ανακαλέσει εικόνες, να «συνομιλήσει» με κείμενα, ταινίες, τραγούδια κλπ.
Στην Αμερική η επιστημονική στόχευση εδράζεται στη σύγκριση, στον παραλληλισμό, στην σύγχρονη διαπραγμάτευση ομοειδών ή αντιθετικών ζευγών. Είναι σαν να δουλεύουν την ίδια στιγμή σε δυο άξονες, στην εξονυχιστική εμβάθυνση του εκάστοτε θέματος, και ταυτόχρονα, στην εξαντλητική σύγκριση και συνομιλία του με άλλα κείμενα, εικόνες, θεωρίες. Αυτή η παράλληλη διαξονική διαπραγμάτευση δημιουργεί θα λέγαμε μια σπειροειδή κίνηση που κατευθύνεται προς τα πάνω.
Μια γνωσιακη πτήση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για οποίον έχει μάτια ανοιχτά και αναπνέει τον 21ο αιώνα χωρίς αγκυλώσεις και παρωπίδες.
Ισως τελικα αυτο να ειναι η Αμερική. Ο συνδυασμός της οριζόντιας κίνησης (του road) και της κάθετης (της πτήσης, του flight) που δημιουργεί εν τελει αυτον τον κοχλία, που τοσο προσομοιαζει με το γονιδιωμα, το DNA. Ο ατερμων κοχλίας της εξελιξης.

Ευχαριστώ τον Παναγιώτη, την Βασιλική, τον Δημήτρη στο Χάρβαρντ και την Μαρία και τον Λι στο Μπόστον Κόλετζ. Επίσης τον Στιβ για την φιλοξενία και τον Κυριάκο για την κινητοποίηση...

No comments: