Friday, July 30, 2010

ΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Διάβασα πριν από κατι μήνες (προ κρισης) μια έρευνα που έγινε για το ποσοστό που αφιερώνουν τα τηλεοπτικά κανάλια στον Πολιτισμό. Τα αποτέλεσμα όσον αφορά τουλάχιστον στα ιδιωτικά κανάλια είναι … ας’ τα να πάνε…
Το ΑΝΤ1 αφιερώνει στον πολιτισμό ποσοστό 2,2%, το ΜEGA 0,6%, ο Alpha 0,3%, το Star 0,2% και το Alter 0,1%. Πρωταθλητής των «πολιτισμένων» ιδιωτικών καναλιών ο ΣΚΑΙ με 9,2%. Στη δημόσια τηλεόραση τα πράγματα μοιάζουν στατιστικά κάπως καλύτερα, αλλά επί της ουσίας είναι επίσης εξαιρετικά δυσοίωνα. Η ΕΤ-1 προηγείται με 12,6%, κι ακολουθούν η ΝΕΤ με 4,8% η ΕΤ-3 με 2,4 %.
Ο μέσος όρος χρόνου τον οποίον τα εννιά κανάλια αφιερώνουν σε θέματα τέχνης είναι 3,6%...
Στην ίδια έρευνα πληροφορούμαστε πως οι γυναίκες πχ 45-64 ετών περνούν μπροστά στην τηλεόραση... 334 λεπτά τη μέρα (5,5 ώρες!, δηλαδή το 34,3% της ζωης τους εκτός ύπνου!). Να περνάς το 1/3 της ζωης σου μπροστά σε ένα κουτί… Ερεθιστική προοπτική επιβίωσης…
Άντρες και γυναίκες 15-24 κάθονται μπροστά στην τηλεόραση 149 λεπτά... Οι πρώτες λοιπόν έχουν 12 λεπτά τη μέρα «πολιτισμένο» χρόνο, ενώ οι δεύτεροι μόλις… 5,3 λεπτά.
Στο κομμάτι του πληθυσμού στο όποιο επενδύουμε για το μέλλον η τηλεόραση παρέχει χρόνο ίσο με ένα βιντεοκλίπ τη μέρα όσον αφορά τα πολιτιστικά του. Τον θέλει με λίγα λόγια… στόκο.
Kαι με την κριση, παμε για χειροτερα...

No comments: