Thursday, May 3, 2007

Εκδήλωση για τα μπλογκς

Πιο κάτω η προσκληση το ΣΕΒΑ για μια εκδήλωση της Εκθεσης Βιβλίου που αφορά στα μπλογκς με οργανωτή την κα Πέρσα Κουμούτση.

Στο πλαίσιο της Έκθεσης Βιβλίου που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών(ΣΕΒΑ), έχει προγραμματιοστεί μια σειρά εκδηλώσεων με θέμα "Μέσα προβολής, προώθησης και διάδοσης του βιβλίου".
Οιεκδηλώσεις θα διεξαχθούν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου, όπου και η έκθεση.
Την Πέμπτη 10/5 στις 7.30μμ θα συζητηθεί ο ρόλος του Ίντερνετ στη λογοτεχνία και η περίπτωση των μπλογκς.
Η εκδήλωση θα έχει διαδραστικό χαρακτήρα και θα αντανακλά τη ζωντάνια και την ανοιχτη συζήτηση της ψηφιακής πραγματικότητας με μοχλούς συζητήσεις 5 ομιλητών
Ελένη Γκίκα
Τιτίκα Δημητρούλια

Νίκος Ξυδάκης
Βασίλης Ρούβαλης
(
και ο οικοδεσπότης σας εδώ)
που κλήθηκαν να καταθεσουν την εμπειρία τους από το χωρο.
Επιθυμία των διοργανωτών είναι η εκδήλωση να "δεχτεί τα κόμεντ" του ενδιαφερόμενου κοινού όπως ακριβώς και μια συζήτηση στο διαδύκτιο.

Πιστεύω οτι θέση στο πάνελ θα έπρεπε να εχουν κυρίως οι βιβλιόφιλοι ιστολόγοι, μια και προσωπικά νιώθω υπό μια έννοια "φιλοξενούμενος" στην κοινότητα των μπλογκερς, οπότε θεωρώ πως η τελευταία φράση της πρόσκλησης έχει και τη μεγαλύτερη σημασία.

10 comments:

NinaC said...

Οργανωθήκαμε και θα είμεθα παρόντες!

par...alogos said...

Μα είπα κι εγώ, κλείσατε το blog, τόσο απότομα; Και έψαχνα τόσο καιρό...

Επί του θέματος, πιστεύω ότι τα blogs μπορούν να παίξουν διάφορους ρόλους: λογοτεχνικό, δημοσιογραφικό, πολιτικό, κοινωνικό, ανακοινώσεων, πλάκας κτλ κτλ ανάλογα με τον εκάστοτε blogger.
Τα βασικά προτερήματα σε σχέση με άλλα μέσα (όπως το βιβλίο και η εφημερίδα πχ) όμως είναι δύο:
- η αλληλεπίδραση
- και το ότι μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει ένα χωρίς χρηματικό κόστος
[σε αντίθεση με τα βιβλία και τις εφημερίδες που η επικοινωνία είναι μονόπλευρη και έχουν την δυνατότητα ελάχιστοι σε σχέση με αυτούς που θα ήθελαν, να δημιουργήσουν κάτι]

Αυτό βέβαια δίνει μια ελευθερία (όπως άλλωστε και ολόκληρο το ιντερνετ), η οποία δημιουργεί ίσως και κάποια προβλήματα [πχ το να ανοίξει κάποιος ένα ρατσιστικό blog], αλλά δεν έχω δει (εγώ τουλάχιστον) τόσο ακραία παραδείγματα ακόμα.

Για την εκδήλωση: είναι μια πολύ ωραία πρωτοβουλία, δυστυχώς όμως αυτά γίνονται μόνο στην πρωτεύουσα. Εμείς των άλλων μεγάλων πόλεων...

Marianne L. said...

Cool!

Alexis Stamatis said...

κομποσισιον ντολ θα χαρω να σε δω. Και παντα καλα, ε;

Alexis Stamatis said...

παραλογε, ειχαμε ενα...ατυχημα αλλα επανηλθαμε δριμυτεροι! οντως οι δυνατοτητες του μεσου ειναι τεραστιες. Για αυτο που λες για την αθηνα δικιο εχεις, αλλα εξ ιδιας πειρας, οι καλυτερες εκδηλωσεις γινονατι εκτος των τειχων.

roidis said...

θα είμαστε κοντά σας και εμείς της εσπερίας.
αν μέναμε Ελλάδα...

καλή και καρποφόρα συζήτηση.

nuwanda said...

Αλεξη, ελπίζω και εύχομαι η συζήτηση που θα γίνει να είναι ουσιαστική και ζουμερή, πέρα από κοινοτοπίες.

Προσωπικά την άποψη μου την γνωρίζεις: τα blog (και το web γενικότερα) προσφερουν στους Ελληνες δημιουργούς εξωστρέφεια και διεθνισμό. Στο χέρι του καθ' ενός είναι να το αν και πως θα το εκμεταλλευτεί.

Stavros Katsaris said...

Πιστεύω πως θα τα καταφέρω και θα είμαι!

Anonymous said...

Ελπίζω για μας που μένουμε εκτός των τειχών να υπάρξει ένα είδος κάλυψης του γεγονότος από κάποιο site ή έστω από φιλότιμο μπλόγκερ. Μακάρι να ήμασταν εκεί.

thalassa said...

Τις προάλλες είχα παρευρεθεί τυχαία σε μια εκδήλωση σε ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο στη Σταδίου (δε λέω περισσότερα μην κάνω και δωρεάν διαφήμιση...δε λέει :Ρ). Εκεί που έπινα χαλαρουίτα το καφεδάκιμου λοιπόν, ξάφνου έκανε επιδρομή ο κόσμος, να παρακολουθήσουν λέει μια παρουσίαση βιβλίου. Ας κάτσω λέω...μπας και μάθω τίποτα παραπάνω για τον κόσμο και ξεστραβωθώ. Πάντα αναρωτιόμουν γιατί οι βιβλιοπαρουσιάσεις γίνονται πριν προλάβει να διαβάσει ο κόσμος το βιβλίο, ενώ θα πρεπε να γίνονται μετά από καμια πενταετία αισίως, ώστε να μπορεί να συμμετέχει και το κοινό στη συζήτηση. Και όπως καταλάβατε ακόμα αναρωτιέμαι. Τελοσπάντων, για να μη μακρυγορώ, αυτό που θέλω να πω είναι ότι από τη μικρή μου εμπειρία σε τέτοιου είδους παρουσιάσεις παύλα εκδηλώσεις -συνήθως σκοντάφτω πάνω τους- είναι ότι το κοινό συνήθως είναι αχρείαστο αφού οι κριτικοί ή όποιοι άλλοι γνώστες του αντικειμένου τα λένε μάλλον μεταξύ τους μια χαρά σε μία ακατάληπτη συνήθως γλώσσα (κάτι σε στυλ κινηματογραφοκριτικές Μπακογιαννόπουλου και βάλε).

Υ.Γ. Συν του ότι ποτέ δεν κατάλαβα γιατί τα τελευταία χρόνια στρίμωξαν την έκθεση βιβλίου στην Αρεοπαγίτου; Μια χαρά δεν ήταν στο Πεδίον του Άρεως μέσα στο δένδρο και την άπλα; Είναι και αυτό ολυμπιακό έργο; Ή μήπως επειδή δεν ιδρώνει το αυτί του Έλληνα πέρα από την τιβί και τη βάλαμε εκεί μπας και ψαρέψουμε κανάν αμέριμνο φιλέλληνα τουρίστα;
Αυτά. Εις το επανιδείν.