Wednesday, December 18, 2013

ΑΛΕΞΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ "Το κεφάλι πάντα ψηλά και το χρώμα ίδιο"

Συνέντευξη του βραβευμένου συγγραφέα στο ART – ZHN με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του μυθιστορήματος «Χαμαιλέοντες» 

 

Ο Αλέξης Σταµάτης, στο νέο του μυθιστόρημα «Χαμαιλέοντες», παρακολουθεί µια οικογένεια στο πέρασµα του χρόνου. Από την καθηµερινή επιβίωση στη διεκδίκηση και από την απληστία στην κατάρρευση. Άνθρωποι που δηµιουργούν, ερωτεύονται και ελπίζουν, άνθρωποι που προσαρµόζονται και αλλάζουν «χρώµα» για να ελιχθούν. Γύρω τους µια χώρα που βιώνει έντονες συγκρούσεις και συµβιβασµούς. Λίγες ημέρες πριν την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου ο συγγραφέας μίλησε στο ART – ZHN  αποκαλύπτοντας μικρά αλλά και μεγάλα μυστικά…
Αν κοιτάζαμε από την κλειδαρότρυπα μέσα στο δωμάτιό σας τις στιγμές που συγγράφετε, τι θα βλέπαμε;
Άνθρωπο συγκεντρωμένο μπροστά σε μια οθόνη να γραφεί ακούγοντας ταυτόχρονα μουσική.
Ποια φράση είναι εκείνη που διαβάσατε ή ακούσατε κάπου, κάποτε και από τότε σας ακολουθεί;  -  Από εκείνες που εσείς γράψατε ποια αγαπάτε πιο πολύ;
 Όσο πλησιάζω, το μέλλον απομακρύνεται: Είναι τίτλος ποιητικής μου συλλογής. 
Τι σας αρέσει να κάνετε όταν είστε μόνος και τι όταν είστε με παρέα;
Μόνος: Γράψιμο, διάβασμα, σειρές της ΗΒΟ. Με παρέα: Όλα τα υπόλοιπα.
Διαβάζετε κάποιο βιβλίο αυτή την εποχή;
Τη βιογραφία των Pink Floyd. 
Πώς θα σκιαγραφούσατε το προφίλ  των αναγνωστών σας;
Ανεξάρτητου ηλικίας και φύλου.
Συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι;
Γεννιέσαι κι ύστερα γίνεσαι. 
Μυθιστορήματα, ποίηση, βιβλία για παιδιά, σενάρια, έργα για το θέατρο… Ποιο απ’ όλα είστε;
Όλα μαζί και ταυτοχρόνως. Έχω τεράστιες περιέργειες για την ανθρώπινη φύση. Κι αυτοί είναι τρόποι διερεύνησης  της.
Χωρίς πάθη και δίχως να έχουμε… πάθει πώς θα ήταν η ζωή;
Μιλάτε σε κάποιον που έχει πάθει τόσο από πάθη, που δεν έχει ιδέα σε τι αναφέρεστε…
Τι θα ζητήσετε φέτος από τον Αη Βασίλη;
Δεν έχω απαιτήσεις. Δεν ζητώ, γενικά.
Χαμαιλέοντες ή στρουθοκάμηλοι;
Το κεφάλι πάντα ψηλά και το χρώμα ίδιο.
Δανάη Πίκουλα

Παρουσίαση  βιβλίου
*Το  νέο µυθιστόρηµα   του  Αλέξη  Σταµάτη  Χαµαιλέοντες παρουσιάζουν  οι  Εκδόσεις  Καστανιώτη την  Παρασκευή 20 Δεκεµβρίου  στις  7:30  το   απόγευµα   στο  Ίδρυµα  «Μιχάλης Κακογιάννης» ( Πειραιώς 206,  ύψος  Χαµοστέρνας,  Ταύρος). Για  το   βιβλίο   θα µιλήσει  ο   δηµοσιογράφος Κωνσταντίνος  Μπογδάνος  και  o  συγγραφέας  Θανάσης  Χειµωνάς.  
*Δυο μέρες πριν, την  Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, στο καφέ PURE BLISS,  Ρόμβης 24 (κάθετος Κολοκοτρώνη),  μεταξύ 8-10 μ.μ.  θα προηγηθεί  ένα μικρό παρτάκι με υπογραφή βιβλίων και ωραίες μουσικές!
Ο ΑΛΕΞΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και έκανε μεταπτυχιακά Αρχιτεκτονικής (MPhil) και Κινηματογράφου στο Λονδίνο. Εχει γράψει συνολικά 21 βιβλία. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε οκτώ χώρες. Το μυθιστόρημά του Αμερικάνικη Φούγκα εκδόθηκε το 2008 στις Η.Π.Α., έχοντας κερδίσει το International Literature Award από το US National Endowment for the Arts. Το παιδικό του μυθιστόρημα Ο Άλκης και ο Λαβύρινθος (2008) κέρδισε το Πρώτο Βραβείο του Κύκλου του Παιδικού Βιβλίου. Ο μονόλογος του Τελευταία Μάρθα παρουσιάστηκε το 2004 στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα και παίχτηκε το 2008 στο Θέατρο Οδού Κεφαλλήνιας. Δυο μονόλογοι του με τίτλο Γένεση παίχτηκαν το 2009 στο θέατρο «Χώρα». Το έργο του «Δακρυγόνα» παίχτηκε τη σεζον 2010-11 στο Θέατρο της Οδού Κεφαλλήνιας. Έχει γράψει το σενάριο για την ταινία Καταιγίδα, το όποιο εγκρίθηκε από το πρόγραμμα Ορίζοντες του Ελληνικού Κέντρου Κινηματόγραφου. Έγραψε το λιμπρέτο της όπερας «Σωκράτης» που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής το 2000. Έχει δημοσιεύσει έξι ποιητικές συλλογές. Για την δεύτερη συλλογή του, Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων του απονεμήθηκε το 1994 από τον Δήμο Αθηναίων το Βραβείο Ποίησης στη μνήμη Νικηφόρου Βρεττάκου. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στην Μεγάλη Βρετανία. Το 2004 συμμετείχε στο International Writing Program of the University of Iowa μέσω Greek Fulbright Artists & Art-Scholars Award. Έχει αντιπροσωπεύσει πολλές φορές την Ελλάδα σε διεθνή λογοτεχνικά συνέδρια.
Επίσημη σελίδα του συγγραφέα στο Facebook: https://www.facebook.com/Alexis.Stamatis.gr

No comments: