Sunday, January 17, 2010

Tα καλύτερα μυθιστορήματα της δεκαετίας

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ
Από ψηφοφορία στη σελίδα μου στο facebook
(μη αξιολογική σειρά)

1. «Λευκό χαμόγελο σε μαύρο φόντο», της Ζέιντι Σμιθ.[ΑΣ] Όταν βγήκε θεωρήθηκε ως το πολυπολιτισμικό μυθιστόρημα της σύγχρονης εποχής. Ένα πανηγύρι προφορικότητας, ένα υπέροχο πρώτο βιβλίο μιας συγγραφέως που γίνεται όλο και καλύτερη.
2. «Το σπαρακτικό έργο μιας τρομερής ιδιοφυίας», του Ντέιβιντ Έγκερς. .[ΑΣ] Μια συγκλονιστική μαρτυρία του θανάτου των γονέων του συγγραφέα από καρκίνο.
3. «Διορθώσεις» του Τζόναθαν Φράνζεν. .[ΑΣ] Το απόλυτο αμερικανικό μυθιστόρημα που καταδύεται στα σπλάχνα της οικογένειας. Μια κραυγή κατά της απληστίας και του εγωισμού.
4.» Άουστερλιτς» του Γου. Τζι. Σέμπαλντ. .[ΑΣ] Μελαγχολία, μείξη ειδών σε μια ανατομία της Εβραϊκής ζωής του 20ου αιώνα από έναν μεγάλο συγγραφέα που δυστυχώς χάσαμε νωρίς.
5 «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα», του Μαρκ Χάντον. .[ΑΣ] Ένα πειραματικό μυθιστόρημα με θέμα τον αυτισμό και την κατάρρευση της οικογενείας που έκανε αίσθηση.
6. «Ο Άτλας του Ουρανού», του Ντείβιντ Μίτσελ. .[ΑΣ] Άλλο ένα μυθιστόρημα που βασίζεται στη μείξη λογοτεχνικών ειδών που ανακήρυξε τον συγγραφέα του σε καλτ διασημότητα.
7. «Σπίτι από φύλλα» του Μαρκ Ζ. Ντανιελέφκσι. .[ΑΣ] Ό,τι πιο πρωτοποριακό από άποψη αφηγηματικής τεχνικής έβγαλε η δεκαετία.
8. «Ο Δρόμος», του Κόρμακ Μακ Καρθι. .[ΑΣ] Το μυθιστόρημα που αποκρυστάλλωσε την περιβαλλοντολογική αποκάλυψη της εποχής μας.
9. «2666», του Ρομπέρτο Μπολάνο. .[ΑΣ] Ένα μυθιστόρημα σε διακριτά μέρη από την μεγαλύτερη συγγραφική αποκάλυψη της δεκαετίας, που δυστυχώς δεν ζει πια για να μας προσφέρει κι αλλα τέτοια αριστουργήματα.
10. «Εξαιρετικά δυνατά, απίστευτα κοντά», του Τζόναθαν Σάφραν Φόερ. .[ΑΣ] Το βιβλίο ενός νέου εκπληκτικού συγγραφέα, μια σπαρακτική ματιά ενός παιδιού στην καταστροφή των Δίδυμων Πύργων.
11. "Τυφλός Δολοφόνος" Μάργκαρετ Ατγουντ [Λ.Καλοσπυρος]
12. "Οblivion" Ν.Φ. Γουάλας {Λ.Καλοσπυρος]
13. Jonathan Lethem - Motherless Brooklyn [Λ. Καλοσπυρος] (Η ιστορία ενός ντετέκτιβ που πάσχει από σύνδρομο Τourette - μείξη Φίλιπ Ντικ και ΝτεΛίλλο στο πιο ποπ.
14. Junot Diaz- The brief wondrous life of Oscar Wao [Λ.Καλοσπύρος] Η σάγκα μιας οικογένειας από τον Άγιο Δομίνικο με επίκεντρο τις διαδοχικές αποτυχίες του έφηβου Όσκαρ να προσαρμοστεί στην αμερικάνικη ζωή).
15. Ian McEwan - "Σάββατο" [Λ.Καλοσπύρος] η post-9/11 εποχή ιδωμένη από έναν βρετανό χειρουργο- μια μέρα από τη ρουτίνα του, που λόγω των εντροπικών δυνάμεων της εποχής, καταλήγει να γίνει εφιάλτης)...
16. "Πλατφόρμα " του Μισέλ Ουελμπέκ [Ρίτσα Μασούρα] Αυτό, λόγω υπερβολικής προσπάθειας -επιμονής να παρακολουθήσω τους νεώτερους εμού.
17. "Καθένας" του Φιλίπ Ροθ. [Ρίτσα Μασουρα] Αυτό πάλι, γιατί μπορώ να αντιληφθώ την αγωνία του) "
18. "To Άλικο και το Λευκό" Μαικλ Φέιμπερ [Δημήτρης Μαμαλούκας] Με φόντο μια μαγική περιγραφή του Λονδίνου του 19ου αιώνα ο Φέιμπερ ξεγυμνώνει όλη τη γκάμα των ανθρώπινων παθών και ονείρων σ’ ένα μυθιστόρημα που παρακαλάς να μην τελειώσει ποτέ
19. "Είμαστε όλοι στοιχειωμένοι" ( Haunted) του Τσακ Πάλανιουκ [Αστέριος Τούτιος] Μια καταγραφή της σκοτεινής/άρρωστης πλευράς του μοντέρνου ψυχισμού και ένα σχόλιο πάνω στην ίδια τη συγγραφή, σε ένα πολύ ιδιαίτερο format.
20. "Μiddlesex" του Τζέφρυ Ευγενίδη [Λένα Άνες] . Πρωτότυπο θέμα, κινηματογραφική γραφή-διαβάζεται μονορούφι.
21.''Tropical Animal'' του Pedro Juan Gutierrez ''Ο έρωτας νοστάλγησε την Κούβα''. [Ζέφη Κόλλια] Το μυθιστόρημα που έκανε τον Κουβανό Γκουτιέρες cult συγγραφέα, επονομαζόμενο και Μπουκόφσκι της Καραϊβικής."
22. "Χαβιέρ Θέρκας, "Οι στρατιώτες της Σαλαμίνας".[Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος] Ένας στοχασμός για τον εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας, για τη συμφιλίωση και για τη συλλογική και την ατομική λήθη. Η υπόθεση: Λίγο πριν το τέλος του εμφυλίου ένας ανώνυμος πολιτοφύλακας χαρίζει και σώζει τη ζωή ενός σημαντικού ακροδεξιού πολιτικού. Πενήντα χρόνια αργότερα ένας νεαρός δημοσιογράφος προσπαθεί να ξεδιαλύνει τα γεγονότα εκείνης της εποχής."
23. "Φεύγει το φάντασμα" του Φίλιπ Ροθ [Χαρίτα Αρβανίτη]
24. "Ελίζαμπεθ Κοστέλο" του Τζ. Μ. Κούτσι [Τ'ανια Φαλιέρου]
25. "Never Let Me Go" του Kazuo Ishiguro [Τάνια Φαλιέρου]
26. "Persepolis" της Marjan Satrapi [Τάνια Φαλιέρου]
27. "To ανθρώπινο στίγμα" του Φίλιπ Ροθ [Λευτέρης Καλοσπύρος]
28. "Γράμμα στη Ντ" του Andre Gorz [Αρετή Καλεσάκη]
29. "Aυτοκρατορία" των Michael Hardt- Antonio Negri" [Αρετή Καλεσάκη ]
30. "Περί Τυφλότητας" του Ζοζε Σαραμάγκου [Xαρίτα Αρβανίτη]
31. "Πανσιόν Εύα" του Αντρέα Καμιλλέρ- [Ζέφη Κόλλια]
32. "Οι θλιμμένες πουτάνες της ζωής μου" του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες-[Ζέφη Κόλλια]
33. "Το σπίτι των κοιμισμένων κοριτσιών" του Γιασουνάρι Καβαμπάτα [Ζέφη Κόλλια]
34. "Ξενοδοχείο Ίρις" του Γιόκο Ογκάουα-[Ζέφη Κόλλια]
35. "The book of illusions" του Πολ ¨Οστερ [ΑΣ}
36. "The Accidental" Άλι Σμιθ [ΑΣ]
37. "Πωs έγινα βλάκαs" του Μαρτέν Παζ [Μαρία Λύτρα]
38. "Φύγε γρήγορα, γύρνα αργά" της Φρεντ Βαργκάς. [Αθηνά Τσαγογεώργα]
39. "Οι εργένηδες των λόφων" του Ουίλιαμ Τρέβορ Τρέβορ. [Αθηνά Τσαγογεώργα] Κάθε διήγημα ένα μικρό συγγραφικό διαμάντι σε ύφος, απόδοση συναισθημάτων, με όλες σχεδόν τις ιστορίες να βασίζονται σε μικρά περιστατικά ή κρυμμένα μυστικά που "πυροδοτούν" συγκλονιστικές και συγκινητικές ιστορίες.
40. "Νορβηγικό Δάσος" του, Haruki Murakami [Χαρίκλεια Βλαστού]
41. "Oracle Night" του Πολ Όστερ [Χαρίκλεια Βλαστού]
42. "Η γραμμή της ομορφιάς", Alan Hollinghurst [Χαρίκλεια Βλαστού]
43. Carlos Fuentes- Το κάθισμα του αετού" [Zέφη Κόλλια] Ο έρωτας + η πολιτική σ έναν παθιασμένο στρόβιλο, από τον σπουδαίο Μεξικανό συγγραφέα)"
44. Maurice Attia "To Μαύρο Αλγέρι" [Ζέφη Κόλλια) έξοχο πολιτικό, νουάρ μυθιστόρημα για τα γεγονότα της Αλγερίας)
45. Χούλιο Κορτασάρ "Το βιβλίο του Μανουέλ" [Ζέφη Κόλλια] Μπορεί κάποιος να κάνει δώρο στο παιδί του το αλφαβητάρι του κόσμου;
46. "Sánchez Piñol, "lbert "La Pell Freda" (Το ψυχρό δέρμα) [Δημήτρης Μαμαλούκας] Κράμα φαντασίας και περιπέτειας, μυθιστόρημα τρόμου και φιλοσοφική αλληγορία, από εκείνα που λάμπουν διαχρονικά...
47. Τζόναθαν Λίτελ "Ευμενίδες" [Δημήτρης Μαμαλούκας] ξεχωριστό οπωσδήποτε
48. Rawi Hage To παιχνίδι του Ντε Νίρο". [Νίκος Αραπάκης] Πρώτο του βιβλίο αλλά εξαιρετικό.
49. Αλαάλ Ασουάνι "Το μέγαρο Γιακουμπιάν". [Νίκος Αραπάκης] Τιμή και δόξα στους Άραβες. (Γονιδιακά μεγάλοι παραμυθάδες).
50."The White Tiger¨του Aravind Adiga. [ΑΣ] Το Μπούκερ του 2008, μια εικόνα της "νέας Ινδίας"


*Παρατήρηση: προηγείται ο Φιλιπ Ροθ με τρία βιβλία ακολουθεί ο Πολ Οστερ με 2... Κανείς άλλος πλαν απ΄ ενα...

9 comments:

Anonymous said...

武則天影音視訊聊天室比基尼美女的奶,玩美女人影音秀比基尼辣妹比基尼辣妹dudu sex本土自拍天堂34c寶貝視訊本土自拍貼圖t 6成人網頁月光論壇日本 avdvd 介紹免費觀賞日本ab女傭影片日本a電影影音視訊聊天99734c視訊俱樂部d736 免費聊天室影音交友616 情色聊天室免費視訊聊天1768視訊美女maxworld免費聊天交友61618jack主入口豆豆聊天室hi5 tv 免費影片77p2p影片區倉井空免費影片a片-sexdiy影城aio168論壇 bt成人網聊天室交友have視訊美女engin視訊交友iccgogo2sex咆哮小老鼠入口咆哮小老鼠咆哮小老鼠論壇aa免費影片jp素人露出大全集免費交友聊天fm358一夜成人聊天室交友網-視訊百事台南視訊

fieryfairy said...

Το 'Σάββατο' με κούρασε πάρα πολύ. Το θεωρώ υπερ-τιμημένο. Πολλά από τα υπόλοιπα μου άρεσαν πολύ και όσα δεν ξέρω, τα σημείωσα για να τα ψάξω. Θενκς!

(ε...ελληνικά δεν είχε η ψηφοφορία;)

Carlito said...

και εγω σημείωσα για να τα ψάξω αλλα θα έβαζα σίγουρα έναν απο τους αγαπημένους μου και ελληνας..ΛΕΝΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ..ΒΥΕ ΑΛΕΧ..

Alexis Stamatis said...

ο ΄Λενος Χρηστιδης ειναι ενας εξαοιρετικος συγγρφεας και από το λίγο που τον ξερω, πολυ συμπαθητικος ανθρωπος.

Irene La Gamatius said...

Καλημέρα, ψάχνω να βρώ κάτι αντίστοιχο για ελληνικά μυθιστορήματα εαν έχετε καμία ιδέα, ευχαριστώ πολύ...

ange-ta said...

Τι σχέση έχει η Αυτοκρατορία με την λογοτεχνία;

Πως την λένε την παροιμία, όλοι μαζί και η αλεπού κουμπάρα!

Ελληνικά δεν βρήκα, παρότι υπάρχουν τουλάχιστον 10 πολύ καλύτεροι από τον Ροτ (για παράδειγμα) που μας έχουν πρήξει για να μην βάλω και το τα.

www.77yum.com said...

夫妻做愛a片直播
免費a片下載無碼
線上免費試看短片a片
免費a片AV女優
免費無碼a片
a片免費試看
免費a片下載
色女a片群
情色a片
免費a片

a片 said...

動畫卡通中文字幕
動畫卡通中文字幕
免費色情視訊
動畫卡通中文字幕
免費成人聊天妹視訊
成人聊天影音
免費a片卡通觀看
情色影音美女
無碼h動漫

成人漫畫亂倫聊天室 said...

台灣博彩
免費手機鈴聲下載
正妹美女圖
漂亮荷官
080視訊聊天室
通博最新手遊
試玩輪盤
a片情報站
色情老師