Thursday, March 30, 2006

Εκχώρηση στον Άλλον

Στην εμπειρία του έρωτα είμαστε όλοι πρωτόπλαστοι. Η ανθρώπινη φύση μας (το ακαθόριστο αυτό κράμα ψυχής και κορμιού) ξέρει με φοβερή οξυδέρκεια πέρα από τα νοήματα ,πως η πληρότητα της ζωής κερδίζεται μόνο με την αμοιβαιότητα της σχέσης. Στην αμοιβαία αυτοπροσφορά. Διψάμε για ζωή και το ενδεχόμενο της περνάει μόνο μέσα από την σχέση με τον Άλλον. Στο πρόσωπό του αναζητάμε τη δυνατότητα της ζωής.Ο Άλλος έιναι η μόνη δυνατότητα να έχει αμοιβαιότητα η σχέση μας με τον κόσμο. Έκθαμβοι ψηλαφούμε την ένδεια του βίου να μεταμορφώνεται σε απρόσμενο πλούτο ζωής. Καθημερινές στιγμές ρουτίνας μεταλλάζουν σε εμπειρία γιορτής γιατί η καθημερινότητα σαρκώνει τώρα την αμοιβαιότητα της σχέσης.
Ο έρωτας είναι η αμοιβαία θυσιαστικός: ή σπαραγμός και ρήξη - συμβιβασμός δεν υπάρχει.Επιλεκτικά απόσπασμα από το υπέροχο βιβλίο του καθηγητή μου στο σχολείο Χρήστου Γιανναρά "Σχόλιο στο Άσμα Ασμάτων" και ταυτόχρονα σχόλιο σε μια εποχή που τείνει να ξεχάσει το κεντρικό σύνθημα της αγαπης: "Έρωτας σημαίνει εκχώρηση στον Άλλον". Προσωπικά το εισπράττω και ελπίζω πως το ανταποδίδω.Δεν είναι εύκολο πράγμα να κόβεις απο τον εαυτό σου. Πολλές φορές παρασύρεσαι ζητάς ανταλλαγματα, λες "αφου εγω εκανα αυτο, τοτε εσυ γιατι.." μετα ηρεμεις και καταλαβαινεις το λαθος. Δεν ειναι οικονομία η αγάπη. Ειναι νόημα και πρόσφορα. Κραταιά ως θάνατος. H αγαπη ξέρει. Το σώμα ξέρει. Όλα τα άλλα ειναι - ενδιαφερουσα και συναρπαστικη- πλοκή του βίου. Τα βιβλια όμως, όπως και η ζωή, δεν είναι πλοκή. Είναι νόημα, αίσθημα και αλήθεια.Πάμε παρακάτω. Its a beautiful day που ελεγαν και οι Love (καλυτερα από τους U2)

7 comments:

FAIRUZ said...

Τί είναι η αγάπη τελικά χατίρι χαίρι θαύμα ή τραυμα;

Ladychill said...

Fairuz η αγάπη είναι μια έννοια τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να χωρέσει σε μια, δύο, τρεις ή πέντε λέξεις...Είναι πολύ πιο σύνθετη!

elli said...

alexi, tha borouses na mou steileis to keimeno auto, to eihame meletisei kapoia stigmi sti sholi mou stin panteio, tmima epikoinwnias, mas to eihe ferei o giagkos andreadis, kai to psahnw apo tote, to mail mou einai elliilia16@gmail.com se euharistw poly poly

ΟΛΓΑ said...

Δεν θα μπορούσες να το θέσεις πιο σωστά: Ο Έρωτας είναι εκχώρηση στον Άλλον, και το τονίζω, ο Έρωτας, όχι η αγάπη. Ο Έρωτας είναι πολύ πιο δυνατό συναίσθημα από την αγάπη γιατί η αγάπη χαρακτηρίζεται και στηρίζεται κυρίως στην αμοιβαιότητα. Ο΄Ερωτας, αντίθετα, είναι όπως είπες να κόβεις από τον εαυτό σου, να προσφέρεις χωρίς να περιμένεις τίποτα πίσω, να πέφτεις στα πατώματα, κι αυτό δεν το αντέχεις για πολύ.Ο έρωτας πεθαίνει, η αγάπη μένει, ο έρωτας, όμως, είναι το ζητούμενο.

κοπρόγατα said...

so true.. υπέροχο κείμενο

Kleon Gelastos said...

(στην κυρία Ρωρερκάρ)

Τι περιμένεις για να 'ρθείς κοντά μου;
Τι άλλο αν σου 'λεγα γλυκιά μου ωραία
θα είχα την εξαίσια σου παρέα;
Τρέμοντας σε καλούν τα ποιήματά μου'

τρελά ποθώντας σε στέκω εδώ χάμου'
στων δυο ματιών σου καίγομαι τη θέα' κάθε που θέλει φέξει ημέρα νέα
και πιο βαθιά πληγώνεις την καρδιά μου.

Τι καρτερείς κοντά μου για να έρθεις;
Στραβό τι κάνω κι είσαι αλάργα ακόμα:
Τα βήματά μου δες-δεν είναι μέθης;

Και ξέρεις πως δεν πίνω άλλο πιόμα
παρά, κοντά μου κάποτε που εβρέθης
τα λόγια που 'βγαν απ' το θείο σου στόμα.

Γιιώργης Χολιαστός

ianos said...

Lo mismo que er fuego fatuo,
lo mismito es er queré.
Le huyes y te persigue,
le yamas y echa a corré.
¡Lo mismo que er fuego fatuo,
lo mismito es er queré!
Nace en las noches de agosto,
cuando aprieta la calor.
Va corriendo por los campos
en busca de un corasón...
¡Lo mismo que er fuego fatuo,
lo mismito es er queré!
¡Malhaya los ojos negros
que le alcanzaron a ver!
¡Malhaya er corazón triste
que en su yama quiso arder!
¡Lo mismo que er fuego fatuo
se desvanece er queré!