Saturday, October 8, 2011

Lego: ένα πολύ σοβαρό παιχνίδι

Aπό το Netweek

Τα Lego είναι μικρά πλαστικά αλληλοσυνδεόμενα τουβλάκια σε διαφορές μορφές που μπορούν να συναρμολογηθούν και να αποσυναρμολογηθούν για να κατασκευάσουν άλλα αντικείμενα.

Τα Lego πρωτοσχεδιάστηκαν τη δεκαετία του ‘40 στη Δανία και έγιναν παγκοσμίως διάσημα. Σήμερα, υπάρχει εκτεταμένη υποκουλτούρα που υποστηρίζει Lego ταινίες, παιχνίδια, video games, μέχρι και θεματικά πάρκα Lego.

Προϊόντος του χρόνου, η εταιρεία διεύρυνε την παραγωγή της σε προϊόντα όπως γρανάζια και τροχαλίες μέχρι και ηλεκτρονικά τμήματα για την κατασκευή ρομπότ με αποτέλεσμα να υπάρχουν εξαιρετικά δημοφιλείς ομάδες Lego robotics leagues άλλα και προϊόντα Lego που εστιάζουν αποκλειστικά στον προγραμματισμό και στην εξερεύνηση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Ενα εργαλείο που βρίσκει εφαρμογές στην τεχνολογία, στο engineering στην επιστήμη, στα μαθηματικά, ακόμα και στην... πολιτική!

Θυμόμαστε μια συνέντευξη του Στέφανου Μάνου στην τηλεόραση όπου ο έμπειρος πολιτικός, προσπαθώντας να εξηγήσει κάποιες πολιτικές επιλογές, χρησιμοποίησε τα περίφημα τουβλάκια;

Το μεγάλο πλεονέκτημα των Lego είναι το ότι μαθαίνεις πράττοντας. Κάτι πολύ σημαντικό, στο βαθμό που επιταγμένες του κλάδου της τεχνολογίας από το MIT Media Lab και τον Seymour Papert (έναν σπουδαίο επιστήμονα, πρόδρομο της έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη και εφευρέτη της Logo programming language) ήδη από το 1998 είχαν κατασκευάσει το mindstorms, ένα προγραμματιζόμενο τουβλάκι που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή ρομπότ.

Τα διαμαντάκια αυτά έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρολό ακόμα και στην τέχνη (comic strips, Lego sculptures κ.λπ.) και τις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Οσο για την εφαρμογή τους στον σχεδιασμό, εκεί υπάρχει η συμβουλευτική υπηρεσία Lego Serious Play. Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η δημιουργική σκέψη μέσα από team building metaphors της οργανωτική ταυτότητας του κάθε συμμετέχοντος μέσα από την εμπειρία της χρήσης των Lego. Οι συμμετέχοντες δουλεύουν υποθετικά σενάρια μέσα από τρισδιάστατες κατασκευές.

Ενα παιχνίδι που πραγματικά μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά σοβαρό και χρήσιμο σε πολλούς τομείς.

1 comment:

ΟΛΓΑ said...

Θα φεύγατε μόνιμα από την Ελλάδα;
A.Σ: Δύσκολο, αν όχι αδύνατον. Ειδικά σε αυτή την ηλικία. Έξαλλου αυτές οι στιγμές που ζούμε αυτή την περίοδο είναι ιστορικές. Περάν του ότι πιστεύω ότι θα πρέπει να το παλέψουμε όλοι μαζί, η κρίση έχει ενισχύσει σε μένα προσωπικά εκείνο που οφείλει κάνεις να κάνει μετά από μια ηλικία. Να πετάει από πάνω του τα περιττά....μπορεί να αφορά προηγούμενη ανάρτησή σου, αλλά το βάζω εδώ για να τονίσω πόσο πολύ συμφωνώ με αυτή την άποψη. Πρέπει να είμαστε παρόντες τώρα, σ΄αυτή τη δύσκολη φάση...κι εγώ στα 31 μου κι όλοι μας..
Όσο για το lego, η πιο πετυχημένη αγορά που έχω κάνει για την 2,5 ετών κόρη μου...κι ό,τι καλύτερο είχα για παιχνίδι(?) σαν παιδί.