Monday, August 27, 2007

ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑΧΤΗ

"Καλοκαίρι κι τα καταχνιά".
Από τον Τένεσι Ουίλιαμς
οι τίτλοι τέλους για ένα καλοκαίρι
που θα μας μείνει αιώνια
σφηνωμένο στη μνήμη…

Όμορφα χωριά, ασσύμετρα καίγονται… Η χώρα που ως άλλος Κρόνος τρώει τα παιδιά της, μέχρι και τον Κρόνιο λόφο έκαψε… Σε «Ασσύμετρη απειλή» οφείλονται οι φωτιές, λέει η κυβέρνηση δανειζόμενη την αμερικάνικη ονοματοποιία. Όταν δεν μπορούμε να αρθρώσουμε τη φρίκη, όταν δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, το ρίχνουμε στη σημειολογία του φόβου… Η απενοχοποίηση στις μέρες μας δανείζεται από τον Ντεριντά… Η επικοινωνιακή διαχείριση του καλοκαιρινού Ολοκαυτώματος είναι μια γελοία μίμηση της υπερατλαντικής ρητορικής που όταν δεν μπορεί να καλύψει την ανεπάρκεια της, ή τα εγκληματικά της σχέδια καταφεύγει στην φρασεοπλαστική ομπρέλα συνδυάζοντας λέξεις που δεν συνδυάζονται και παράγοντας ένα υβρίδιο που όζει μετάθεση, στρουθοκαμηλισμό και τρόμο.
Καταφέραμε λοιπόν μετά το έπος των Ολυμπιακών Αγώνων, να διασώσουμε και πέντε δεντράκια στην Ολυμπία, ενώ την ίδια στιγμή δεκάδες ψυχές έχουν χαθεί για πάντα, κόποι ζωής έχουν εξαφανιστεί και ο τόπος έχει ντυθεί στα μαύρα. Η ασσύμετρη χώρα φυσικό είναι να απειλείται και ασσυμέτρως, να διοικείται ασσυμέτρα, να ζει ασσύμετρα. Κάποια στιγμή θα τελειώσει κι αυτή η τραγωδία και τότε θα πρέπει σοβαρά να σκεφτούμε τι ζητάμε από αυτή τη χώρα, τι ζούμε σ’ αυτή τη χώρα, τι είναι αυτή η χώρα. Φαίνεται πως για έναν τόπο που ζει στο «περίπου», που νομοθετεί στο «περίπου» που εξελίσσεται στο «περίπου», αρκεί μια «ασσύμετρη απειλή» για να λοξέψει δια πάντως τη πλαστή συμμετρία του. Πίσω από αυτό το ξεσκέπασμα βέβαια έχουν μείνει πυρπολυμένα σώματα, πυρπολυμένες ψυχές, πυρπολημένες οικογένειες, πυρπολημένη φύση, πυρπολημένα σπίτια, πυρπολημένες περιουσίες.
Φωτιές υπήρχαν πάντοτε. Και καταστροφικές, και άγριες. Και εμπρησμοί υπήρχαν και νεκρούς θρηνήσαμε. Καύσωνας, μελτέμι και πράσινο παράγουν ένα ζοφερό άθροισμα που μπορεί να οδηγήσει σε ανάφλεξη. Υπήρχε λοιπόν πάντοτε ο παράγων αντίξοες συνθήκες, ο παράγων ανεξέλεγκτη δύναμη της φύσης. Υποδαυλιζόμενοι στην κυριολεξία από τον παράγοντα απατεωνιά, κερδοσκοπία. Όμως ακόμα και αυτό το ολέθριο «σύστημα» είχε κάποια αρχιτεκτονική, κάποια κίνητρα, κάποια εξήγηση. Το πρόσφατο Ολοκαύτωμα άλλαξε εντελώς τα δεδομένα. Δεν νομίζω να υπάρχει τέτοιου τύπου «ανεξήγητη» καταστροφή σε καμία χώρα του κόσμου. Από το τσουνάμι μέχρι και την 11η Σεπτεμβρίου τα καταστρεπτικά γεγονότα έχουν έναν άξονα, μια εξήγηση, ένα κίνητρο, μια (τραγική) δομή. Στην περίπτωση της τελευταίας τραγωδίας με τις φωτιές, η «αφήγηση» είναι επιστημονικής φαντασίας, δεν υπάρχει ικανή μυθοπλασία για να τη στηρίξει. Κι ο πιο ευφάνταστος λογοτέχνης θα έπρεπε να καταθέσει λογικοφανές σενάριο για να στηρίξει την φικσιον του. Εδώ λοιπόν τι έγινε; Ποιος φταίει; Μια δράκα αποφασισμένων εμπρηστών, μνησίκακοι μετανάστες, η 17 Νοέμβρη της Πυράς, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Σκοπιανοί, η CIA, το ΚΑΠΣΕ (Κίνημα Αυτόνομων Πυρομανών στην Ελλάδα);
Η Ελλάδα που ξέραμε θα υπάρχει πια μόνο σε φωτογραφίες. Η Πελοπόννησος ανάμνηση παλιά, η Εύβοια στάχτη… Το συλλογικό υποσυνείδητο γέμισε από πρωτόγνωρες εικόνες που θα μείνουν σφηνωμένες για πάντα στον ψυχισμό μας. Κι ελπίζουμε, αν μη τι άλλο, να μας κάνουν περισσότερο απαιτητικούς, περισσότερο πολίτες, περισσότερο συνειδητοποιημένους.
Οι υπεύθυνοι αλλά και οι Έλληνες πολίτες παρακολουθούν αυτό το φλεγόμενο σίριαλ από την τηλεόραση μέσα σ’ ένα αλαλούμ αλληλοκατηγοριών. Μια χώρα αλαλούμ καίγεται μέσα σε μια βαλκανική τρέλα. Μια χώρα που από το διαμάντι της Μεσογείου πάει να μετατραπεί σε ένα «απέραντο κλιματιζόμενο φρενοκομείο».
Για να δούμε, θα δοθούν όλα τα κονδύλια για την εκλογική εκστρατεία στους πυροπαθείς; Έστω κι ένα φυλλάδιο υποψηφίου πλέον είναι όνειδος για τον πολιτικό που θα το πληρώσει. Η σατανική σύμπτωση των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε τη τσίπα μας έμεινε. Η Ιωάννα Καρυστιάνη μίλησε για κυβέρνηση Εθνική ενότητας. Ίσως δεν έχει άδικο. Όμως επιτέλους πρέπει να καταλάβουμε πως η μονή λύση στον 21αιώνα για τον άνθρωπο, και ειδικά για όσους έχουν το ιδιόρρυθμο ελληνικό DNA στον οργανισμό τους είναι μια Κοινωνία των Πολιτών. Κι εδώ δε μιλάω για ονοματοποιία, εδώ μιλάω γι αυτό που σημαίνει επακριβώς η φράση. Μια κοινή, συλλογική δράση όσων μένουν στον ίδιο τόπο, για τον ίδιο τους τον τόπο. Γιατί από την Κοινωνία των πολιτικών είδαμε.

13 comments:

LoulouBlu said...

Θα ήθελα να τυπώσω το ποστ σου και να το κολλήσω σε όλες τις κολώνες, σε όλες τις ταμπέλες, σε όλα τα κτίρια, σε όλη την Ελλάδα..

Γιατί όποια προσπάθεια γίνει, θε πρέπει να είναι για την Ελλάδα μας. Την χώρα που μας γέννησε, που μας ανέθρεψε, την χώρα που αγαπήσαμε.

Μακριά από πολιτικές αντιπαλότητες και σκοπιμότητες. Μόνο για την Ελλάδα.

ange-ta said...

Τετάρτη 29/8 υπάρχει γενική διαμαρτυρία.
Στη πλατεία της πόλης που βρισκόμαστε.
Στην Αθήνα στην πλατεία συντάγματος
Λεπτομέρειες στο βλόγκ της αναδάσωσης

http://anadasosi.blogspot.com/
βάλτε τα μαύρα σας και ελάτε και σεις!

Βαγγέλης Μπέκας said...

Στάζω οργή και αγανάκτηση…
Εγώ μακριά από αντιπαλότητες πάντως δεν μένω, φίλη louloublou!

Δεν είμαι κυανόκρανος, είμαι ενεργός πολίτης!
Για μένα είναι αντίπαλοι κι εχθροί αυτοί που πριν μερικούς μήνες ήθελαν να καταψηφίσουν το άρθρο 24, για την προστασία των δασών…
Σύσσωμη η αντιπολίτευση τους είχε σταματήσει!

discolata said...

Ειλικρινά δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο...

Πόσο την αγαπάω αυτή τη χώρα και πόσο ντρέπομαι αυτές τις μέρες. Ταυτόχρονα.
Οι πρόγονοί μας όλα. Εμείς άξιοι για τίποτα τελικά.

Θα ήθελα να πιστεύω ότι όλα αυτά θα μας δώσουν ένα γερό μάθημα προς κάθε κατεύθυνση, αλλά πολύ φοβάμαι, ότι η πατρίδα μου, ο τόπος μου, μόνο στάχτες φτιάχνει και ανακατεύει πια. Μόνο θρασύτατους και κλέφτες γεννά.
Μακάρι να βγω ψεύτρα. Πρώτη φορά να θέλω να βγω ψεύτρα.

Θεριό Ανήμερο said...

Πόνος.

meril said...

Koινωνία των Πολιτών.... και δε θα πω Είθε...
Ας το κάνουμε!
Ας γίνει! Επιτέλους!

ΟΛΓΑ said...
This comment has been removed by the author.
Alexis Stamatis said...

ολγα λυπαμαι παρα πολυ για τον φιλο σου. συλληπητηρια...σιγουρα καποια στιγμη πρεπει αν κοιταμε μπροστα, αλλα να μην ξεχναμε οτι η ργη μερικες φορες ειναι και θετικο αισθημα. παραγει αντιδραση που μονο εκεινη θα οδηγησει σε λιγοτερους Λουσιους και Ηλειες.

FAIRUZ said...

Κιεγώ σε ένα έργο του Τενεσι Ουίλιαμς αισθάνθηκα να παίζω αυτές τις μέρες.
A cat on the hot tin roof η Μάγκι
A cat on a hot tin country εγώ.
Είμαι γεμάτη θυμό και δεν θέλω να μου περάσει δεν θέλω να ξεχάσω ποτέ πόσο θυμωμένη είμαι αυτή την στιγμή.
Αισθάνομαι a cat on a hot tin country περιζωμένη από φλόγες, ανθρώπους ξεριζωμένους με καμένο βλέμμα και στάχτη στην ανάσα και δίπλα ‘βαθύτατα πληγωμένους και πονεμένους πολιτικούς με μαύρες γραβάτες που κρατούν ενός λεπτού σιγή και αποτιμούν το καμένο μας μέλλον με 2000 ευρώ. Δεν σβήνουν οι φωτιές με τα κροκοδείλια δάκρυα σας, ο αέρας που την φουντώνει δεν σταματάει με ενός λεπτού σιγή και η ζωή δεν αγοράζεται.
Αυτή είναι η χώρα μου, αυτή είναι η ζωή που με περιμένει;
Φωτιά και στάχτη και όλοι υπεράνω ευθυνών;
Δεν θέλω να μετριέμαι πια στους πολίτες αυτής της χώρας.
Ξέρω ότι δεν είμαστε όλοι ηθικοί ή φυσικοί αυτουργοί αυτού του εγκλήματος - ακόμη.
Αλλά σε λίγες μέρες θα είμαστε γιατί θα ξεχάσουμε και με φτηνά ή καθόλου κριτήρια θα προστρέξουμε στις κάλπες και θα επικροτήσουμε όλους αυτούς που τώρα θεωρούμε υπεύθυνους ή συνυπεύθυνους της τραγωδίας που θα μας ακολουθεί για πάντα.
Δεν είμαι η Κασσάνδρα κι ούτε χρειάζεται να καεί και το δικό μου καλύβι για να ουρλιάξω. Και δεν με νοιάζει αν μ' ακούν μόνο πέντε άνθρωποι δεκάρα δεν δίνω να γίνουν έξι. Πέντε ανθρώπους αγαπώ και μου φτάνουν κάποτε ήταν περισσότεροι μέχρι που ήρθε η πιο μαύρη ώρα «...η ώρα που ενδέχεται να ανακαλύψεις την ομοιότητα αυτών που αγαπάς, με τους ανθρώπους που τους περιβάλλουν.» όπως είπε η Λούλα Αναγνωστάκη.
Θέλετε να μοιάζετε με όποιον ακούσια σας περιβάλει;
Αποκλείεται.
Και για το τέλος το πιο γερό μου, το πιο ατράνταχτο επιχείρημα.
Πρόσθεσις
Αν ευτυχής ή δυστυχής είμαι δεν εξετάζω.
Πλην ένα πράγμα με χαράν στο νου μου πάντα βάζω -
που στην μεγάλη πρόσθεσι (την πρόσθεσί των που μισώ)
που έχει τόσους αριθμούς, δεν είμ' εγώ εκεί
απ' ταις πολλαίς μονάδες μια. Μες στ' ολικό ποσό
δεν αριθμήθηκα. Κι αυτή η χαρά μ' αρκεί.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης

david santos said...

tHANKS FOR POSTING.

Thelw na synodeysw ston pono elliniko ston koinotiko ola gia tin adifago kai anekselegkti pyrkagia aftis tis teleftaias Paraskevis sta ypostirigmata tis Peloponnisou, sto notiodytiko simeio tis Athinas, pou stoixisan tin zwi se 63 synanthrwpous sas.

David Santos

ellinida said...

Η φλογολαγνεία των καναλιών, οι πολιτικοί ύαινες πάνω από τα πτώματα, πόνος κι'οργή. Και το κυριώτερο συνενοχή.
Εμείς τα επιτρέπουμε, εμείς τα συντηρούμε. Ελπίζω από πρόβατα να γίνουμε λύκοι, να δημιουργηθούν κινήματα πολιτών, να πάψουμε να είμαστε τόσο βλάκες (δεν βγάζω τον εαυτό μου απέξω).
Πάντα αιματηρά είναι τα μαθήματα των Ελλήνων.
Για την φύση είναι αργά πλέον δυστυχώς.

scalidi said...

Χρόνια πολλά και καλά και χωρίς άλλη στάχτη στη ψυχή αυτής της χώρας :)

Unknown said...

Χώρα Νερώνων γίναμε! μια απέραντη ψησταριά!