Thursday, November 1, 2007

Μισέλ ΟυελμπέκΚάποιον μου θυμίζει. Αδύνατος, εσωστρεφής, με τα χέρια σταυρωμένα και τυλιγμένα στο σώμα, ματιά απλανή και ταυτόχρονα εναργή, είναι μια φιγούρα που σε πρώτα εντύπωση δεν συνάδει με εκείνη που είχα στο νου για το συγγραφέα της «Επέκτασης του πεδίου της πάλης». Η εντύπωση εντείνεται στη συζήτηση. Ρωτάς. Ο Μισέλ Ουελμπέκ απαντά εξαιρετικά χαμηλόφωνα, περίπου μονολεκτικά. Καταλαβαίνεις πως το θέμα έληξε εκεί. Περνάει σχεδόν ένα λεπτό κατά το οποίο εκείνος σιωπά κι ύστερα, μ' έναν σχεδόν θεατρικό ετεροχρονισμό, επανέρχεται λες και δεν είχε περάσει ούτε στιγμή.

Δύσκολος και μαζί χαρισματικός αλλά και αστείος. Αντιφατικός. Καθόλου παράξενο για κάποιον που στα φοιτητικά του χρονιά ζούσε με ψωμί, μουστάρδα και ουίσκι σε ένα κενό διαμέρισμα με δυο μόνο πόστερ: ένα του Ίγκι Ποπ κι ένα του Ζακ Σιράκ.

Και ξάφνου στιγμές μαγείας. Δυο φράσεις ξυράφι που μου στοιχειώνουν το βράδυ. O άνθρωπος που εχει μιλήσει τόσο αποκαλυπτικά για τη αλλοτριωτική επιρροή της αγοράς, τη διάλυση της οικογένειας, τα σκοτάδια του σεξ και τις αβάσταχτες εντάσεις του Δυτικού τρόπου ζωής ο άνθρωπος που κατηγορήθηκε για τα πάντα, από μισογυνισμό μέχρι ρατσισμό, μοιαζει να ξερει ποτε λεει και τι. Ο Μισέλ Ουελμπέκ τολμά και εκφράζει εκείνο το ζοφερό 20% του εαυτού μας που ο καθένας μας κρατά για πάντα κρυμμένο. Κάτι, που αν μη τι άλλο, θέλει μεγάλα κότσια και θάρρος.

Τέλος βρίσκω ποιον μου θυμίζει. Όχι τυχαία, ένα πρόσφατο είδωλο της ποπ τηλεοπτικής κουλτούρας. Τον Μπέντζαμιν, τον αρχηγό των Others στο αμερικάνικο σίριαλ Lost. «Η δυνατότητα ενός νησιού» έχει τελικά πολλές σημασίες.

5 comments:

Χαριτίνη Καρακωστάκη said...

Οπότε να μην παραξενευτούμε αν στην τρίτη season αποκαλυφθεί ότι ο Μπέντζαμιν έχει ιδρύσει μία μυστική θρησκευτική σέκτα που κλονοποιεί ανθρώπους, και καταλήξει να ρωτάει τους αγνοούμενους "ποιός από σας αξίζει την αιώνια ζωή"...

Alexis Stamatis said...

την εχω δει τη τριτη και δεν συνεβη κατι τετοια... ισως την τεταρτη θα ερθει και ο ντανιελ στο νησι...

George Glikofridis said...

Καλά, πέραν του Μισέλ Ουελμπέκ, μια που έχω ακούσει τα πλέον αντιφατικά πράγματα γι' αυτόν, ώστε έχεις δει την τρίτη season του Lost; Ναι, κι εγώ την έχω δει.
Γιαυτό, ένα στοιχημα το πάω: Κανένα αεροπορικό ατύχημα δεν συνέβει ποτέ. Κανείς δεν βρέθηκε ποτέ σ' εκείνο το νησί. Όλα τα έχει σκεφτεί ένας απ' όλους καθώς κοιμόταν κατά την διάρκεια της πτήσης. Πριν φτάσει το αεροσκάφος στον προορισμό του. Μπαίνοντας στο αεροπλάνο άρχισε να χαζεύει τους επιβάτες. Λίγο μετά την απογείωση κοιμήθηκε. Και λίγο πριν ξυπνήσει, πολύ αργότερα δηλαδή μετά το τέλος του ύπνου REM, μέσα σ' εκείνα τα δευτερόλεπτα που διαρκούν τα όνειρα, είδε όλο αυτό που εμείς παρακολουθούμε. Πιθανολογώ τον αρχηγό των Others. Εϊναι το πλέον τραγικό και πονεμένο πρόσωπο εκεί μέσα. Πιθανολογώ τον αρχηγό των Others καθώς ο προορισμός του είναι μία εγχείρηση μιας σπανιότατης μορφής καρκίνου κι αυτό το ανείπωτο όνειρο είναι ο μόνος δρόμος διαφυγής του διαλυμένου από τις παθήσεις μυαλού του.
Αλλά όπως και να έχει κανένα πρόβλημα. Το είπαν οι παραγωγοί, στην season 4 θα εξηγηθούν όλα... (Τραγική η κατάστασή μου το ξέρω... αλλά τα 16 τα έχω περάσει είναι βεβαιωμένο αυτό...
:-) )

Χαριτίνη Καρακωστάκη said...

Εννοείται πως έχω δει την τρίτη season, αλλά με τόσες που βλέπω (24, Prison Break, Shark...) έχω χάσει το λογαριασμό και δε θυμόμουν ότι θα μπούμε αισίως στην τέταρτη.
Διαφωνώ με την πιθανότητα του ονείρου, εξάλλου η σκηνή με την Κέιτ και τον Τζακ στο νυχτερινό ραντεβού από το μέλλον δείχνει ότι κάπου αλλού θέλει να το πάει.
Το ωραίο θα ήταν βέβαια, αν αντί για τον Ντάνιελ σκάσει μύτη στο νησί ο ίδιος Μισέλ!

zisis said...

Δεν το περίμενα με τίποτα, να καταλήξει εκεί δηλαδή το θέμα, στο Lost!!!