Sunday, January 27, 2008

Ο Αλέν Μπαντιού στην Ελλάδα


"Πρέπει να αλλάξουμε τον κόσμο στο εσωτερικό του ίδιου του κόσμου. Πρέπει εμείς οι ίδιοι να ορίσουμε τι είναι εφικτό και να μη δεχτούμε να αποφασίζει για αυτό ο εχθρός"

"Είναι κρίμα για μια τέτοια χωρά σαν την Ελλάδα η ανάλυση των σκανδάλων να γίνεται ως κουτσομπολιό. Είναι ανάγκη να πείσετε τουλάχιστον τις επόμενες γενιές διανοουμένων να παρεμβαίνουν στα πράγματα. Πρέπει να τους δείξετε ότι το μέλλον είναι ζοφερό αν μένουν αδρανείς και ακίνητοι"


Από συνεντεύξεις του Αλέν Μπαντιού στον κυριακάτικο τύπο
Την Τρίτη 29.1 αξίζει να είμαστε στο Γαλλικό Ινστιτούτο στις 19.30. Μιλάμε για μια κορυφαία μορφή της σύγχρονης φιλοσοφίας.

10 comments:

Eva Stamou said...

Καλησπέρα.
O Alain Badiou θεωρείται πολέμιος της γενεαλογικής αντίληψης του Φουκώ για τη σχέση εξουσίας και υποκειμενικότητας. Στη συνέντευξη του στη Καθημερινή (27-1-08), σε ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο της συζήτησής του με τον Δ.Βεργέτη ο Badiou δηλώνει μεταξύ άλλων ότι «Το να κατανομάζεται μια μειοψηφία ανθρώπων, συχνά ξένης καταγωγής, ως άνθρωποι προς επιτήρηση, προς έλεγχο και προς απόρριψη» είναι κατακριτέο. Η σωστή αυτή άποψη όμως μοιάζει να βγαίνει κατευθείαν από τις σελίδες του Surveiller et punir. Moυ έκανε εντύπωση πως κάποιος που χαρακτηρίζεται αντι-στρουκτουραλιστής επιλέγει αυτές ακριβώς τις λέξεις για να εκφράσει την ανάλυση του για την πολιτική πραγματικότητα. Ίσως απλά αυτό να οφείλεται στον εκλεκτικισμό του Badiou. Όποια κι αν είναι η απάντηση στην απορία μου, περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τη διάλεξή του Γάλλου φιλοσόφου στο ifa.

Alexis Stamatis said...

αγαπητη ευη, ευχαριστω για το κομεντ. Η συν, την οποια επισης διαβασα, ειναι εξαιρετικη. οσο για το αποσπασμα στο οποιο αναφερεσαι νομιζω εχει να κανει αφ ενος στην ακριβεια με την οποια εκφαζετα ο Α.Μμ. και αφ ετερου στον συνομιλιτη του ο οπιος αφ εξαρχης επιλεγει ενα επιστημονικο language. μια αλλη συν του στη λωρη κεζα, εξαιρετικη επισης, μας παρουσιαζει μια αλλη του πλευρα. ολα αυτα θα τα δουμε στο ινστιτουτο φυσικα.

Φαίδρα Φις said...

γεια...
ίσως στο ινστιτούτο να μην υπάρχει επαρκής χρόνος για ν'απαντηθούν τα ερωτήματα όλων...
πάντως, και γενικά,αν και το τετράπτυχο:επιστήμη,τέχνη,πολιτική,έρωτας,φαίνεται ισορροπημένο,από μια αμιγώς-κατά την κρίση μου-,"μαθηματική" οπτική, του ορθολογισμού απέναντι στο συναισθηματισμό,ωστόσο ο Μπαντιού μου δίνει την αίσθηση ότι μεροληπτεί υπέρ της "ήθησης" του ψυχοσυναισθηματικού σύμπαντος των ιδεών...Από την άλλη,σκέφτομαι ότι ο "βαυκαλισμός" μας, σε σχέση με την "ψηφιακή εξέλιξη" της φιλοσοφίας,καθώς και ο φόβος ο οποίος ενίοτε μας διασχίζει,μη μείνουμε πίσω,μας υποβάλλουν στο αξίωμα? τεκμήριο έστω της εξόντωσης κάποιας ενδογενούς άμυνας...
μπορεί να κάνω και λάθος...
http://hrtstvrs.blogspot.com,thalassa,promitheas

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. said...

Τι ανακούφιση!

Μπήκα με επιφύλαξη και έτοιμη να ζητήσω συγγνώμην για "άσχετο" σχόλιο, αλλά βλέπω πως σχετικότερο ποστ δεν μπορούσα να φανταστώ.

Κύριε Σταμάτη, για να μη μείνουμε "αδρανείς και ακίνητοι" μήπως να συμμετάσχουμε σ' αυτή την προσπάθεια:

Για σκέψου...

Είμαστε η κοινή γνώμη (;;;)

Kαμπάνια

Big Brother

Ευελπιστώντας

ΔΙΟΝΥΣΟΣ said...

Πάντα ευχάριστο να παίζουμε με τα όριά μας. Η αργία του δημοσίου τομέα για τους συνανθρώπους μας που "πιστεύουν" τα πάντα, με κάνουν να φοβάμαι τα πάντα και να μην προλαβαίνω τις προσκλήσεις.....

Seven Film Gallery said...

Οφείλουμε όμως να ομολογήσουμε πως μια ταινία που μιλάει ακριβως γι αυτό, το Import Export του Ουρλιχ Ζαιντλ, κατακρεουργήθηκε από την εγχώρια σκηνή των "διανοούμενων" κριτικών μας, με εξαίρεση φυσικά τον αριστερό Τύπο.
Μήπως αρνούμαστε γιατί έχουμε ξεχάσει να σκεφτόμαστε?

Δημητρης said...

Καλησπέρα,
Πέρασα από δω για να θέσω τον εαυτό μου, ως μικρασιάτης πρόσφυγας, στο μικροσκόπιο της φιλοσοφίας. Ανθρωπος ύπό επιτήρηση... η προς απόρριψη ( το βίωσα και αυτό...)
Αν θέλετε περάστε από το ιστολόγιό μου ( http://nostou-algos.pblogs.gr) για να κεράσουμε λίγη νοσταλγία
Δημητρός

night blue said...

Den ton gnwrizw dystyxws alla polu swsta ayta pou diatypwnei.

Alexis Stamatis said...

φαιδρα τα εψαξα λιγο και συμφωνω, κσν, πολυ σωστα τα λες, διονυσε vain καλως ηρθατε, seven film gallery δεν το εχω υποψη μου τ εργο μπορεις να μας πεις περισσότερα γι αυτο;δημητρος συγχαρητηρια για το μπλογκ

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. said...

Επομένως να υποθέσω ότι θα αναρτήσετε κι εσείς το λόγκο της καμπάνιας στο μπλογκ σας;

Για ενημέρωσή σας παραθέτω τα παρακάτω λινκς:

Οι λόγοι που δεν "θέλουμε να δούμε το dvd"

e-book

η συνέχεια της καμπάνιας

δελτίο τύπου