Monday, July 26, 2010

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΟΥ, ΛΟΓΩ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ, ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ.

Ο ελληνικός καθρέφτης

«Η Ελλάδα είναι σαν ένας καθρέφτης. Σε κάνει να υποφέρεις. Μετά μαθαίνεις» «Να ζεις μόνος σου;» « Να ζεις. Με αυτό που είσαι».
Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το βιβλίο «Ο Μάγος» του Τζον Φόουλς, ενός μεγάλου Βρετανού συγγραφέα που πέρασε για ένα μεγάλο διάστημα στη χώρα μας πριν από μισό αιώνα.
Σήμερα ακούγεται πιο επίκαιρο από ποτέ.
Ο ελληνικός καθρέφτης που αντανακλούσε τα υπαρξιακά αυτά ερωτήματα στον ξένο δημιουργό έχει στραφεί πια προς το μέρος των ίδιων των κάτοικων της χώρας και τους δείχνει, ανεξαιρέτως, όπως ακριβώς είναι.
Και ναι, πρώτα υποφέρεις. Υστερα οργίζεσαι, μετά μαθαίνεις, προσαρμόζεσαι, ζεις, με τον έναν τρόπο ή με τον άλλο.
Το θέμα είναι πόσοι θα καταφέρουν «να ζήσουν με αυτό που είναι». Γιατί, όταν επί χρόνια ο καθρέφτης έδειχνε κάτι άλλο, η ξαφνική αποκάλυψη έρχεται σαν σοκ.
Κάποιοι θα σπάσουν τον καθρέφτη, κάποιοι θα κοιτούν την κορνίζα, κάποιοι θα αιφνιδιαστούν από τη νέα εικόνα και θα ψάχνουν να βρουν πού πήγε η παλιά. Νέοι ρόλοι για όλους, ρόλοι που ούτε που θα τους είχαν φανταστεί πριν από μόλις λίγο καιρό.
Οπως και να ‘χει, καθένας πλέον θα έχει κάπου μέσα του, κάπου του γύρω του, την αληθινή του αντανάκλαση.
Το πώς θα τη διαχειριστεί είναι δικό του θέμα. Το ανακουφιστικό είναι πως ισχύει για όλους, ισότιμα.
Οσο για εκείνους που αναρωτιούνται για το ποιος κατασκεύασε αυτόν τον καθρέφτη, υπάρχουν ένα σωρό εύκολες απαντήσεις που τον κάνουν να μοιάζει άλλοτε θολός, άλλοτε παραμορφωτικός, άλλοτε γεμάτος χαραματιές.
Η ουσία είναι ότι ο καθρέφτης υπάρχει, κι αυτήν τη φορά δεν είναι παρά είναι ένα λείο, αμείλικτο γυαλί.
Aλ. Σταμάτης

2 comments:

Ace of Spades said...

Αλέξη, τα σχόλιά σου είναι πάντα επίκαιρα και κόβουν σαν μαχαίρι, σαν σπαθί! Η επιλόγη σου να διαλέξεις τον John Fowles που είναι ένας φοβερός συγγραφέας, που πέρασε απ'την Ελλάδα, που παρατήρησε την τότε Ελληνική πραγματικότητα, και που μπόρεσε να μεταφέρει τα αθέατα για τον κοινούς στη καθημερινή γλώσσα του λυρισμού!
Πάντα τα άρθρα σου είναι επίκαιρα και φλέγοντα, κρίμα για το "Έθνος", το Έθνος, και γιά μας!

Ace of Spades said...

On another note, don't you think J.Fowles' physical resemblance to E.Hemingway is uncanny?