Thursday, March 10, 2011

Προέγκριση πόνου: η απάνθρωπη νομοθεσία του ΤΣΜΕΔΕ

Προέγκριση πόνου: η απάνθρωπη νομοθεσία του ΤΣΜΕΔΕ

Το ΤΣΜΕΔΕ είναι το ασφαλιστικό μου ταμείο στο όποιο είμαι υποχρεωμένος να πληρώνω ούτε λίγο ούτε πολύ 4.300 ευρώ ετησίως. Την προηγούμενη Τριτη 1η Μάρτιου μετά από ένα πέσιμο είχα αφόρητους πόνους στην αριστερή ωμοπλάτη. Πήγα σε νοσοκομείο που είναι συμβεβλημένο με το ΤΣΜΕΔΕ και ο γιατρός μου ζήτησε να κάνω μαγνητική τομογραφία. Την έκανα (στοίχησε 240 ευρώ) , με το σκεπτικό ότι, όπως και σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, ισχύει η εξής λογική διαδικασία: Πληρώνω την μαγνητική, καταθέτω τα χαρτιά μου στο ΤΣΜΕΔΕ (γνωμάτευση ιατρού, αποτέλεσμα μαγνητικής και τιμολόγιο) και το ΤΣΜΕΔΕ εγκρίνει το ποσό που δικαιούμαι. Όπερ και εγένετο. Το αποτέλεσμα βγήκε αμέσως ο γιατρός είδε τι έχω και μου συνέστησε την ανάλογη θεραπεία. Και την Τριτη 8 Μαρτίου μετά την Καθαρά Δευτέρα, πρωί πρωί ήμουν στο ταμείο για να καταθέσω τη μαγνητική.

Εκεί μου δηλώθηκε ότι δεν μπορώ να πάρω πίσω ούτε ένα ευρώ μια και έπρεπε να είχα πάει πριν για προέγκριση βάση του Νομού… Τους εξήγησα κατ αρχάς ότι δεν ήμουν ενήμερος γι’ αυτό. Έπρεπε να το ξέρετε, μου λένε, δημοσιεύτηκε στο Ίντερνετ.

Συνεχίζω με το δεύτερο και ουσιαστικότερο επιχείρημα ότι εκείνη την μέρα και ώρα στο νοσοκομείο, αφενός βρισκόμουν σε άγριο πόνο και αφετέρου το ΤΣΜΕΔΕ ήταν κλειστό. Επίσης η μαγνητική ηταν απαραίτητη εκείνη τη στιγμή γα να δούμε τι ακριβώς είχα και δεν θα μπορούσα να περιμένω ουσιαστικά 2 μέρες μέσα σε πόνους μέχρι να καταλάβει ο γιατρός τι συμβαίνει (εντελει αποδείχτηκε ότι υπήρξε ρήξη τένοντα). Επαναλαμβάνω, ότι η πρακτική παλιά ηταν (απόλυτα λογική) ότι την μαγνητική τη πληρώνει ο ασφαλιζόμενος και μετά αποζημιώνεται.

Οι υπάλληλοι του ΤΣΜΕΔΕ, οι οποίοι φυσικά δεν φταίνε, σήκωσαν τα χέρια ψηλά. Προς τιμήν τους κάποιοι συμφωνήσαν με την απορία μου στην παρανοϊκή αυτή πρακτική. Προσπάθησα να βρω κάποιον αρμόδιο να καταθέσω το εύλογο ερώτημα μου : πως είναι δυνατόν να υπάρχει νομοθεσία που να υποχρεώνει έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε πόνο, είναι μόνος του και είναι ανάγκη να κάνει μια υπέραναγκαία εξέταση για να δει ο γιατρός άμεσα τι του συμβαίνει, τι είδους σαδιστική νομοθεσία είναι αυτή που τον αναγκάζει να ξεχάσει αφόρητους πόνους, να αφήσει εκείνη τη στιγμή γιατρούς και εξετάσεις και ένα κρίσιμο 48ωρο θεραπείας και να στηθεί σε μια ουρά στην Κολοκοτρώνη. (Φυσικά αν το πάθει αυτό πχ την Παρασκευή το απόγευμα χάνει 72 ώρες κρίσιμης θεραπείας).

Δεν βρήκα κανέναν. Τελικά κατάφερα να κάνω μια αίτηση με αριθμό πρωτόκολλου 17284/ 08.03.10 με θέμα Ένσταση έγκρισης μαγνητικής τομογραφίας, η οποία «θα» περάσει από διοικητικό συμβούλιο «όποτε αυτό συνεδριάσει», « ίσως και σε ένα μήνα».

Μιλάμε για μια εντελώς σαδιστική πρακτική, διότι σε υποχρεώνει ανεξάρτητα απ’ όσο πονάς – αν δεν έχεις κάποιον εκείνη την ώρα να σε βοηθήσει, ή αν έχεις χτυπήσει σε λάθος κατά ΤΣΜΕΔΕ χρόνο (!) να φύγεις από το χώρο θεραπείας σου, ουσιαστικά να τη διακόψεις, να αναβάλλεις τη διάγνωση του πραγματικού σου προβλήματος, αντί να κανείς τη εξέταση σου σαν άνθρωπος, και αργότερα, αφού έχεις ηρεμήσει, να καταθέσεις τα χαρτιά σου και το Ταμείο να αποφασίσει ό,τι αποφασίσει.

Προς το παρόν περιμένω την ετυμηγορία του διοικητικού συμβουλίου. Στο μεταξύ έχοντας ανεβάσει αυτή την καταγγελία στο facebook έχω ακούσει δεκάδες ανάλογες περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι παρόλο που καταθέτουν στο ΤΣΜΕΔΕ τα τέσσερα και τεσσεράμισι χιλιάρικα ετησίως αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους τις μαγνητικές γιατί απλά δεν ήταν σε θέση είτε λόγω αδυναμίας, είτε λόγω πόνου, είτε (το πιο απάνθρωπο) επειδή το παιδί τους υπέφερε και έπρεπε να είναι από πάνω του, είτε για χίλιους δυο λογούς ανωτέρας βίας, να περάσουν ΠΡΩΤΑ από το ΤΣΜΕΔΕ για να πάρουν προέγκριση μαγνητικής και μετά να την κάνουν.
Κύριοι του ΤΣΜΕΔΕ έπρεπε να το ξέρετε, σας λέω, δημοσιεύτηκε στο Ίντερνετ.

Θα θελα πολύ να μάθω πιο μυαλό σκέφτηκε αύτη την απίστευτη πρακτική.

Κύριε Λοβέρδο και όσοι γιατροί είστε υπεύθυνοι για τη σύνταξη αυτών των νομοθεσιών, δεν προτείνω κάτι εκκωφαντικό, δεν μιλαω για πυρηνική φυσική. Σας ζήτω να σκεφτείτε με βάση την κοινή λογική όχι του γιατρού και του πολιτικού , αλλά του απλού άνθρωπου. Όταν ο ασθενής πονάει, κι αν δεν έχει κάποιον εκείνη την ώρα να τον βοηθήσει, δεν μπορεί να είναι σε θέση ταυτόχρονα να λύσει και γραφειοκρατικά ζητηματα. Απλό είναι, δεν θέλει και πολύ μυαλό να αντιληφθεί ο νομοθέτης , ότι επείγει πρώτα να κάνει την εξέταση του, να μαζέψει τα χαρτιά του, και, αργότερα, όταν τα καταθέσει να εξετάζεται η περίπτωση του.

Ο άνθρωπος σε πόνο δεν είναι πολίτης Βήτα Κατηγορίας, ένας πολίτης ο όποιος μάλιστα είναι υποχρεωμένος να καταθέτει 4000 και 5000 ευρώ στο Ασφαλιστικό του Ταμείο.

Με την ελπίδα κάτι ν’ αλλάξει και σύντομα.

Αλέξης Σταμάτης

*Link με τα μέλη του ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ:
Τηλ Γραφείου Προέδρου και Γραμματείας ΔΣ 210 3740301
Τμήμα ελεγκτών Ιατρών 210 3740250

2 comments:

ange-ta said...

Εμένα με πήρε φορείο από το σπίτι μου Κυριακή 23.00 η ώρα, με φρικτούς πόνους στην μέση (είχα σπάσει δίσκο) και το Τμεδε δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ. Ούτε την μαγνητική, ούτε το φορείο, ούτε φάρμακα, ούτε τον γιατρό.

Τους έβρισα, όσο πιο δυνατά μου έβγαινε η φωνή, να ακούσουν και τα άλλα πρόβατα που περίμεναν στην ουρά και έφυγα.

Ασε την συμπεριφορά του υπαλλήλου, που πληρώνεται απο τα δικά μας χρήματα.

Γι αυτό μην συγχύζεσαι. Να σκεφτείς μόνο ότι τα 366 Ευρώ μηνιαίως είναι η πιο χαμηλή εισφορά κοινωνικής ασφάλειας που υπάρχει.

Εσύ να συνεχίζεις να γράφεις τα ωραία σου βιβλία και μακάρι να μην έχεις το ΚΥΤ ποτέ ανάγκη!!

Unknown said...

πως τα λένε να δεις; παραμάγαζα; συντεχνίες; λαμόγια περιληπτικά