Friday, March 2, 2007

Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Σε μια εποχή όπου ο τηλεοπτικός ορυμαγδός κατακλύζει τα πάντα, είναι πολύ ευχάριστο να βλέπει κανείς εστίες πολιτισμού που ανασαίνουν το σήμερα. Εδικά αν βρίσκονται στην επαρχία. Βρέθηκα τελευταία στη Βέροια, μια πόλη όπου με αφορμή την πρόσφατη ιστορία του Άλεξ, συγκέντρωσε τους προβολείς της δημοσιότητας, και υπέφερε πολλά, και είχα την τυχη να επισκεφτώ την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της πόλης. Δεν επρόκειτο απλά για μια θετική έκπληξη, αλλά για μια αποκάλυψη. Το σύγχρονο, λειτουργικό και καλαίσθητο κτίριο, δίπλα σχεδόν στον τόπο όπου παίχτηκε η τραγωδία, είναι μια πραγματική κυψέλη πολιτισμού.
Ο χώρος δεν έχει καμία σχέση με την «μουσειακή» ατμόσφαιρα που συναντά κανείς σε άλλες βιβλιοθήκες, είναι ζωντανός, γεμάτος ανθρώπους όλων των ηλικιών, που απασχολούνται δημιουργικά σε μια ποικιλία δραστηριοτήτων. Οι κάτοικοι του νομού Ημαθίας μπορούν να δανείζονται, βιβλία, άρθρα, περιοδικά, cdrom, DVD, VHS, να σερφάρουν στο δίκτυο, να διαβάζουν στο χώρο, ενώ υπαρχει μια εντυπωσιακή «Αμερικάνικη Γωνιά» με συλλογή έντυπων και βιβλίων από τις ΗΠΑ, όπου μπορει να βρει κανείς εκπληκτικά πράγματα. Η Βιβλιοθήκη επίσης διαθέτει δύο πρωτότυπες κινητές μονάδες που εξυπηρετούν τα σχολεία της γύρω περιοχής.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο διευθυντής της, Ιωάννης Τροχόπουλος, επιμένει στις νέες τεχνολογίες. Έχετε ακούσει πολλές βιβλιοθήκες στη χώρα μας που συμπεριλαμβάνουν στο site τους και podcasts, και των οποίων οι εκδηλώσεις αναμεταδίδονται ζωντανά από το δίκτυο;
Η επαρχία διψάει για βιβλίο, διψάει για γνώση. Και τέτοιες έξοχες προσπάθειες όπως της Βέροιας οφείλουμε να τις επισημαίνουμε.

To πραγματικά καταπληκτικό σαιτ της Βιβλιοθήκης εδω:

http://www.libver.gr/

No comments: