Σε μια εποχή όπου ακόμα και οι κινηματογράφος μοιάζει με βιντεογκέιμ (όπως αποδεικνύει η «ταινία» ‘300’) και η «εικονική ζωή» αρχίζει και συναγωνίζεται την πραγματικότητα, η τεχνολογία δεν θα αργούσε να δείξει και την εθιστική της ιδιότητα. Ήδη διαβάσαμε πως στην Κίνα δημιουργήθηκε Κέντρο Απεξάρτησης κατά του εθισμού στο Διαδίκτυο, μια και το 13% (!) των Κινέζων χρηστών κάτω των 18, θεωρούνται εθισμένοι. Η απόδραση από την πραγματικότητα και η καταφυγή στους μύθους είναι μια πανάρχαια πρακτική, που ταυτίζεται σχεδόν με την εμφάνιση του ανθρώπου. Ωστόσο το να επινοείς ιστορίες απέχει πολύ από το να συμπρωταγωνιστείς σε αυτές.
Το δίκτυο και τα βιντεογκέιμ ειδικότερα με την αμφίδρομή τους ιδιότητα, προσφέρουν πλέον τον μύθο ον λαιν, συγχέοντας τα όρια μυθοπλασίας και πραγματικότητας. Τα συμπτώματα των εθισμένων δημιουργούν πραγματικά τρόμο, αν σκεφτεί κανείς ότι περιλαμβάνουν κινήσεις πληκτρολόγησης ακόμα και όταν οι «άρρωστοι» είναι εκτός δικτύου! Δεν θα αργήσει οι εποχή όπου θα δημιουργηθούν και στην Ευρώπη ομάδες για τους Ανώνυμους Χρήστες του Δικτύου, αντίστοιχες με τους Ανώνυμους Αλκοολικούς.
Πρόσφατα έτυχε να βρεθώ μες στην καρδιά του χειμώνα σ’ ένα γνωστό νησί των Σποράδων. Μου έκανε τρομερή εντύπωση ότι τα Ιντερνετ καφέ συναγωνίζονταν σε αριθμό τις καφετερίες, ενώ ήταν φίσκα στα παιδάκια προεφηβικής ηλικίας, τα οποια ξημεροβραδιάζονταν σκοτώνοντας εικονικούς δράκους και ξωτικά.Το δίκτυο είναι ένα παγκόσμιο αγαθό με εκπληκτικές δυνατότητες, αρκεί να το χρησιμοποιούμε κι όχι να μας χρησιμοποιεί. Το κρασί, λένε, δεν πρέπει να σε πίνει, αλλά να το πίνεις.
δημοσιεύτηκε στο "Έθνος", 19.3.07
No comments:
Post a Comment