Thursday, August 25, 2011

My American trip (κεφ.25)

My American trip (κεφ.25)
www.thea.gr



My American trip (κεφ. 25)




Mε αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του "Αμερικάνικη Φούγκα", το οποίο απέσπασε το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών, ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης διέσχισε την Αμερική απ’ άκρη σε άκρη το 2008. Φανατικός ταξιδιώτης και όχι τουρίστας, κάθε εβδομάδα καταγράφει στο thea τις εμπειρίες του από εκείνο το «ταξίδι ζωής»- και παίρνει και εμάς μαζί του.



6.10. 2008

Ήταν πλέον οι τελευταίες μου μέρες στη Νέα Υόρκη, τουλάχιστον όσον αφορούσαν αυτό το ταξίδι. Σε λίγο θα άρχιζε η περιπέτεια στην υπόλοιπη χώρα, μια περιπέτεια που εντέλει θα με πήγαινε μέχρι τη Δυτική Ακτή. Αποφάσισα λοιπόν να επισκεφτώ ένα μέρος όπου δεν είχα πάει ποτέ και το οποίο επισκέπτεται κάποιος που έρχεται για λίγες μέρες στην μητρόπολη. Τον πλέον «άσημο» και πιο «επαρχιακό» από τους πέντε δήμους που απαρτίζουν την Νέα Υόρκη, το Staten Island, το οποίο μάλιστα φέτος που γράφω αυτές τις γραμμές (2011), γιορτάζει τα 350 χρόνια από το 1661, όταν ιδρύθηκε η πρώτη μόνιμη Ολλανδική αποικία στα Oude Dorp (ολλανδικό όνομα για το «παλιό χωριό»), το σημερινό «the Narrows», κοντά στη South Beach. Η αποικία ιδρύθηκε από οικογενειακές Ολλανδών, Βαλόνων και Ουγενότων και σήμερα η περιοχή, παρακείμενη της Old Town Road, είναι γνωστή ως Old Town.

George Ferry Terminal

Tompkinsville

St. George

Οι πλάκες των θυμάτων της 11/9

Το μνημείο της 11/9

Έφτασα εκεί με το Staten Island Ferry για το οποίο δεν πληρώνεις ούτε σεντ. Κατεβαίνοντας στο πανέμορφο George Ferry Terminal, το πρώτο που με εντυπωσίασε ήταν η εικόνα, η θέα. Έβλεπα μπροστά μου ένα μαγευτικό πλάνο του Αγάλματος της Ελευθερίας, του downtown Manhattan και του New York Harbor. Άρχισα να κάνω βόλτα στην υπέροχη Εσπλανάδα μέχρι στο Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου το οποίο μοιάζει με ένα ζεύγος από φτερά που αγκαλιάζουν τον ουρανό. Είναι έργο του αρχιτέκτονα Masayuki Sono και κατασκευάστηκε προς τιμήν των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης. Στους εσωτερικούς τοίχους του Μνημείου υπάρχουν 274 πλάκες με τα ονόματα, τα γενέθλια και τις θέσεις εργασίας, αλλά και τα «προφίλ» από τις σιλουέτες των θυμάτων.

Staten Island

Η επομένη μου επίσκεψη ήταν στο Staten Island Museum. Το Μουσείο περιέχει τεχνουργήματα και έργα που μιλούν για την ιστορία και τους ανθρώπους αυτής της ενδιαφέρουσας περιοχής της Νέας Υόρκης, όπως και μια μεγάλη έκθεση φυσικής ιστορίας που περιέχει αμφίβια, κοχύλια, πέτρες, αυγά πουλιών και πολλά ακόμα εκθέματα. Εδώ βρίσκει κανείς και «πράσινη» τέχνη από τοπικούς καλλιτέχνες παθιασμένους με το περιβάλλον. Τέλος, υπάρχει και μια εξωτερική συλλογή κλασσικής αιγυπτιακής ελληνικής και ρωμαϊκής τέχνης.

Βγαίνοντας, έκανα μια βόλτα στη περιοχή του St. George η οποία διαθέτει όλα τα στοιχεία μιας νέας, «χοτ» όπως λέγαμε παλιά, καλλιτεχνικής γειτονιάς, με μπαρ όπου βλέπεις τεράστια βαρέλια μπύρας και ρετρό τζουκμπόξ, ένα βιβλιοπωλείο που παίζει και ως χώρος περφόρμανς, μια πολύ ενδιαφέρουσα «σκηνή» γκουρμέ εστιατορίων, για να μη αναφέρουμε και κάποια από τα ωραιότερα πανοράματα της πόλης. Η ιστορική του αρχιτεκτονική αναδίδει μια εσάνς μικρής πόλης που είναι χιπ χωρίς να το προσπαθεί.

Μετακινήθηκα προς τη γειτονιά του Tompkinsville, έναν τόπο ο οποίος θεωρείται από τους connoisseurs του έθνικ ντελικατέσεν ως ένας must-gastronomic προορισμός. Εδώ υπάρχει η μεγαλύτερη κοινότητα Σριλανκανών έξω από την Σρι Λάνκα, η λεγόμενη «Μικρή Σρι Λάνκα». Μιλάμε για έναν συνδυασμό εστιατόρων και μανάβικων που προσφέρουν μια ποικιλία εδεσμάτων που δεν βρίσκεις πουθενά άλλου στην πόλη. Ρύζι με κάρι, «φλογισμένο» κοτόπουλο, γλυκόπικρο κρεμμύδι κι ό,τι άλλο βάλει ο νους ενός εθισμένου στην έθνικ γαστρονομία γευσιγνώστη ή απλά ενός λάτρη της εξωτικής κουζίνας.

Staten Island

Richmond Town

Richmond Town

Staten Island Museum

Το must όμως στο Staten Island είναι το ιστορικό Richmond Town, ένα «ζωντανό μουσείο» έκτασης εκατό και πλέον εκτάριων: μιλάμε για ένα εν λειτουργία ιστορικό χωριό που σου δίνει τη δυνατότητα να νιώσεις την εμπειρία της ζωής την εποχή της αποικιοκρατίας του 18ου αιώνα από πρώτο χέρι. Για όσους θέλουν πραγματικά να βιώσουν την εποχή, η βόλτα στα αναστυλωμένα σπίτια είναι αξέχαστη. Εδώ υπάρχει επίσης κι ένα «γενικό κατάστημα πώλησης αγαθών» και μια κανονική φάρμα σε λειτουργία.

Όσο για τη φήμη της περιοχής δεν έχουμε να πούμε και πολλά. Όσοι αγαπάτε το σινεμά πρέπει θα πρέπει να ξέρετε πως εδώ έχουν γυριστεί σκηνές από τα εξής φιλμ: The Godfather, Working Girl, War of the Worlds, Splendor in the Grass, GoodFellas, Donnie Brasco, Analyze This, Big Daddy, The Astronaut's Wife, Scent of a Woman. A Beautiful Mind. Όσο για τα πιο διάσημα τέκνα του δήμου περιλαμβάνουν την Joan Baez, την Christina Aguilera, τον Rick Schroder και την χιπ χοπ κολεκτίβα Wu-Tang Clan.
Πίσω στο Ίστ Βίλατζ, για ξεκούραση και προετοιμασία.

Photos: credit visualphotos.com

No comments: