Friday, August 26, 2011

My American trip (κεφ.26)

My American trip (κεφ.26)
www.thea.gr


My American trip (κεφ. 26)




Mε αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του «Αμερικάνικη Φούγκα», το οποίο απέσπασε το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών, ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης διέσχισε την Αμερική απ’ άκρη σε άκρη το 2008. Φανατικός ταξιδιώτης και όχι τουρίστας, κάθε εβδομάδα καταγράφει στο thea τις εμπειρίες του από εκείνο το ταξίδι ζωής- και παίρνει και εμάς μαζί του.



7.10. 2008

Συνειρμός: Providence: τo υπέροχο (και υποτιμημένο) φιλμ του Αλέν Ρενέ, με τον Τζον Γκίλγκουντ στο ρόλο του γέρου συγγραφέα. Παλιά ταινία; Όχι. Ο ίδιος ο Αλέν Ρενέ έχει πει: «Δεν νομίζω πως υπάρχει η έννοια “παλιά ταινία”. Δε λες: διάβασα ένα παλιό βιβλίο του Φλομπέρ ή είδα ένα παλιό θεατρικό έργο του Μολιέρου».

Γεγονός: εδώ είναι η έδρα του Πανεπιστημίου Brown όπου πρόκειται να κάνω την επομένη παρουσίαση της Αμερικανικής Φούγκας.

Brown University: ιδιωτικό, Ivy League Πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε από την Βρετανική Αυτοκρατορία, προ Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, το 1764, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Γεωργίου του 3ου (1760-1820), ως Κολλέγιο της Αγγλικής Αποικίας του Ρόουντ Άιλαντ και των Φυτειών της Πρόβιντενς. Το Brown είναι το τρίτο παλαιότερο ίδρυμα ανωτάτης εκπαίδευσης στη Νέα Αγγλία και το έβδομο στις ΗΠΑ. Από το περιοδικό μόδας Women's Wear Daily θεωρήθηκε ως η πιο «fashionable» σχολή του Ivy League στη βάση του ότι οι φοιτητές στο campus μοιάζουν «να έχουν την πιο έντονη αίσθηση του προσωπικού στιλ», ό,τι και αν σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα.

Γεωγραφία - Ιστορία: Πρόβιντενς, η πρωτεύουσα της πολιτείας του Ρόουντ Άιλαντ και μια από τις πρώτες πόλεις που δημιουργήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ιδρύθηκε το 1636 από τον Ρότζερ Γουίλιαμς, ένα θρήσκο εξόριστο από την Αποικία του Massachusetts Bay ο οποίος ονόμασε έτσι την περιοχή προς τιμήν της «Συγχωρητικής Πρόνοιας» του Θεού. Επίσης είναι μία από τις πρώτες 13 αποικίες των ΗΠΑ. Παρόλη τη θεόπνευστη ονομασία, η πόλη μεταξύ 1950-1980 ήταν μια από τις θρυλικές βάσεις του οργανωμένου εγκλήματος, όταν έλυνε και έδενε ο αρχηγός της μαφίας Ρέιμοντ Λ. Σ. Πατριάρκα. Τα πράγματα από τότε πρέπει να ηρέμησαν γιατί η πρώτη μου βόλτα μου έδωσε την εντύπωση ενός ειδυλλιακού τόπου με χαρούμενους ανθρώπους. Φαρδιοί δρόμοι, μικρά κουκλίστικα σπιτάκια, εκκλησίες και φοιτητές που κυκλοφορούσαν με τα ποδήλατα τους.

Στο Brown University

Αδελφότητες: το 12.7% των φοιτητών εδώ είναι μέλη αδελφοτήτων, είτε αρσενικών (fraternities), είτε θηλυκών (sororities) -εκ του frater και soror που σημαίνει αδελφός και αδελφή στα λατινικά. Κάθε μια έχει το δικό της σπίτι και τη δική της ονομασία που αποτελείται από γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου: Alpha Epsilon Pi, Delta Tau, Delta Phi, Theta Delta Chi, Sigma Chi, και Phi Kappa Psi οι fraternities, Alpha Chi Omega και Kappa Alpha Theta οι sororities.
Η ιστορία των αδελφοτήτων φυσικά πηγαίνει πίσω στον τεκτονισμό. Οι δε ονομασίες προέρχονται συνήθως από αρχικά ελληνικών ρητών όπως η Phi + Delta + Bita (Φ.Δ.Β.) που είναι τα αρχικά της φράσης: Φιλοσοφία Διά Βίου.

Γλώσσα: οι κάτοικοι της Πρόβιντενς έχουν ένα non- rhotic accent. Tι σημαίνει αυτό; Έχει ενδιαφέρον. Η προφορά της Αγγλικής γλώσσας χωρίζεται σε δύο κυρία accent groups, την rhotic και την non rhotic, ανάλογα το πως προφέρονται οι λέξεις που περιέχουν το γράμμα R. Όσοι μιλούν rhotic προφέρουν το r σε όλες τις θέσεις, ενώ οι non rhotic προφέρουν το r μόνον όταν ακολουθείται από φωνήεν, και αυτό όχι πάντοτε. Γλωσσολογικά μιλώντας, οι non rhotic αποκλείουν το «phoneme» r από τον κωδικό συλλαβισμού. Συνήθως αναφέρεται ως μετα-φωνητικό R.

Πρόβιντενς

Πολιτική: όπως και να το προφέρουν, ούτε ο Ομπάμα ούτε ο Μακ Κέιν εχουν r, τουλάχιστον στα επώνυμά τους, όποτε το επόμενο βράδυ, στο δεύτερο ντιμπέιτ που επρόκειτο να δω μαζί με τους καθηγητές του Brown University δεν θα ασχολούμασταν με γλωσσολογία αλλά με τη γλώσσα του σώματος – η οποία θεωρείται εξαιρετικά σημαντική σε ένα αμερικανικό ντιμπέιτ. Βέβαια, εκείνο που θα μας απασχολούσε κυρίως, ήταν ο πολιτικός λόγος των δυο υποψηφίων. Εκείνη την εποχή ο Μακ Κέιν έπαιζε το χαρτί «του δικού μας παιδιού», του υποψηφίου που δεν «φαίνεται πιο έξυπνος από τον μέσο αμερικανό» (ως προς αυτό φυσικά είχε διαλέξει την κατάλληλη συνυποψήφια: η Σάρα Πέιλιν στην Ευρώπη δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε σε τοπικές εκλογές επαρχιακής πόλης). Ομπάμα ήταν μπροστά στα γκάλοπ, ήταν σταθερός, και η ελπίδα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών ήταν αυτή τη φορά να μην υπάρξει τόσο «αναγκαστικά ευγενής» απέναντι στον αντίπαλο του. Όπως και να το κάνουμε το θέμα του χρώματος έπαιζε ακόμα ρόλο. Υπήρχαν Δημοκρατικοί που δεν θα ψήφιζαν Ομπάμα γιατί είναι μαύρος... Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τέλος πρώτης δεκαετίας, 21ου αιώνα.

Μετά την Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη, με την παρένθεση του Νιού Χέιβεν ήταν το πρώτο βράδυ σε μια μικρότερη πόλη. Η κλίμακα των πραγμάτων άλλαζε. Άρχιζα να βλέπω και την «άλλη» Αμερική.

Photos: credit visualphotos.com

No comments: