Sunday, April 15, 2007

Bookcrossing στην Αθήνα!

Ας ξεφύγουμε από τα δυσάρεστα των ημερών με κάτι πραγματικά παρεμβατικό, αισιόδοξο και υγιές.Χτες έζησα μια υπέροχη εμπειρία συμμετέχοντας στο Δεύτερο Συνέδριο Book crossing που έγινε στην Αθήνα. Μια ζεστή παρέα ανθρώπων που αγαπάνε πραγματικά το βιβλίο! Είχαν έρθει μέλη απ όλη την Ελλάδα, ακόμα κι ένα ζευγάρι από την Αγγλία! Στο στέκι «Κρατήρας» παρευρέθηκαν επίσης συγγραφείς όπως ο Θόδωρος Γρηγοριάδης, η Λητώ Σειζάνη, η Έρση Σωτηροπούλου, ο Λένος Χρηστίδης, ο Χρήστος Χρυσόπουλος και μια παρέα από ανθρώπους των εκδόσεων Καστανιώτη, κατι που δειχνει πω η κινσηη όχι μονο δεν πρέπει αν θεωρείται ναταγνωστική ως προς την εμπορική διακίνηση των βιβλιων αλλα ένας διαφορετικός, παιγνιώδης τρόπος να κυκλοφορούν τα βιβλια και να συζητιούνται περισσότερο.Ήταν μια ξεχωριστή εναλλακτική βραδιά γεμάτη λογοτεχνία!ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ BOOKCROSSINGΗ βιβλιοθήκη ενός ανθρώπου που πραγματικά αγαπά τα βιβλία και το διάβασμα, με το πέρασμα των χρόνων αντί να γεμίζει, θα πρέπει να αδειάζει. Και ό,τι φεύγει από μία βιβλιοθήκη, όχι ως περιττό αλλά ως πλεονάζον, αξίζει να «μοιράζεται» σαν δώρο.Κάτι τέτοιο μας προτρέπει το BookCrossing, το οποίο στη γλώσσα μας θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «σταυροδρόμι βιβλίων». Πρόκειται για μία σχετικά νέα πρωτοβουλία στην Ελλάδα και έχει ως χαρακτηριστικό της την πρακτική να αφήνεις ένα βιβλίο σε δημόσιο χώρο, για να το βρει και να το διαβάσει κάποιος άλλος που στη συνέχεια θα κάνει το ίδιο.Μία αλυσιδωτή -φαντασιακή- απέραντη, ανοικτή, παγκόσμια βιβλιοθήκη όπου αντί οι αναγνώστες να ψάχνουν τα βιβλία, συμβαίνει το αντίστροφο. Το BookCrossing ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2001 χάρη σε μία ιδέα που είχε ο Ρον Χορνμπέικερ, ο οποίος ίδρυσε και τον σχετικό δικτυακό τόπο http://www.bookcrossing.com/ με σήμα ένα κίτρινο βιβλίο που τρέχει.Τον Μάρτιο του 2002 η πρωτοβουλία αυτή έγινε ευρύτερα γνωστή χάρη σε ένα μεγάλο ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο λογοτεχνικό περιοδικό Book με αποτέλεσμα να εγγράφονται κάθε μέρα 200 νέα μέλη. Τώρα πια, πάνω από 130 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει την ιδέα αυτή και υπάρχουν, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, περισσότεροι από 470.000 «βιβλιοαπελευθερωτές» σε όλο τον κόσμο. Τα βιβλία που έχουν «απελευθερωθεί» ξεπερνούν τα 3.000.000 ενώ το ταξίδι καθενός από αυτά μπορεί να παρακολουθηθεί μέσα από την ιστοσελίδα www.bookcrossing.com. Αυτή η πρωτοβουλία θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι συνδυάζει την περιπέτεια, την ανιδιοτέλεια και την αγάπη για τη λογοτεχνία, αναπληρώνοντας ταυτόχρονα το κενό «αναγνωστικής κουλτούρας» μέσω των δανειστικών βιβλιοθηκών που έχουμε στην Ελλάδα, οι οποίες σε πολύ μεγάλο βαθμό, υπολειτουργούν.
Οι «βιβλιοαπελευθερωτές» έχουν ως βασικό τους μότο τα τρία ρήματα, που στα αγγλικά ξεκινούν με το γράμμα R: «Read - Register - Release», που σημαίνουν: «διάβασε - καταχώρισε - απελευθέρωσε».Σύμφωνα με την πρακτική του BookCrossing τα βιβλία μπορούν να «απελευθερωθούν» σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο ή σε συγκεκριμένες «ζώνες». Στην Αθήνα γνωστά στέκια «ΒookCrossers» είναι το καφέ Cafeina, στο στενάκι της Κιάφας (Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής, η κάβα Οίνων, Τριπόδων 31 και Θέσπιδος στην Πλάκα, και το καφέ Dragonphoenix, Σπινθάρου 32 στον Νέο Κόσμο.Περισσότερα στοιχεία για τη φετινή συνάντηση μπορείτε να βρείτε στο site: http://www.greekbc.gr/

Με μασκότ τον «Σούπερ-Σωκράτη», δεκάδες «BookCrossers» από όλη τη χώρα αυτη τη βδομάδα περιπλανήθηκαν στους δρόμους της Αθήνας, σπέρνοντας βιβλία για να φυτρώσουν νέοι αναγνώστες.Να στε καλα φίλοι μου!

No comments: