Tuesday, October 7, 2008

Προβιντανς

ΣΥΝΕΙΡΜΟΣ
Providence: Η υπεροχη (και υποτιμημένη) ταινια του Αλέν Ρενέ, με τον Τζον Γκίλγκουντ στο ρόλο του γέρου συγγραφεα.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
Πρόβιντενς, η πρωτευουσα της πολιτείας του Ροουντ Άιλαντ και μια από τις πρωτες πόλεις που δημιουργήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτίες. Επίσης μία από τις πρώτες 13 αποικίες των ΗΠΑ.
Μια πόλη που μεταξύ 1950-1980 ήταν η θρυλική βάση του οργανωμένου εγκλήματος. Τα πραγματα πρέπει να ηρέμησαν από τότε γιατι η πρωτη μου βόλτα μου εδωσε την εντυπωση ενός ειδυλλιακού τόπου με χαρούμενους ανθρωπους. Κι όμως τότε ο αρχηγός της μαφίας Ρέιμοντ Λ. Σ. Πατριάρκα ελυνε και εδενε.

ΠΛΩΣΣΑ
Οι κάτοικοι της Πρόβιντανς εχουν ενα non- rhotic accent. Tι σημαινει αυτό;
Εχει ενδιαφερον. Η προφορά της Αγγλικης γλώσσας χωριζεται σε δυο κυρια accent groups την rhotic και τηνν non rhotic, αναλογα το πως προφερονται οι λέξεις που περιέχουν το γραμμα R.
Οσοι μιλουν rhotic προφερουν το r σε όλες τις θέσεις, ενώ οι non rhotic προφερουν το r μονον όταν ακολουθειται από φωνήεν, και αυτό οχι πάντοτε.
Γλωσσολογικά μιλώντας οι non rhotic αποκλείουν το "phoneme" r από τον κωδικό συλλαβισμού. Συνηθως αναφερεται ως μετα-φωνητικό R.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Όπως και να το προφερουν, ουτε ο Ομπαμα ούτε ο Μακ Κέιν εχουν r στα ονοματα τους, οποτε το βραδυ στο δευτερο ντιμπειτ που θα δω μαζι με τους καθηγητες του Brown University δεν θα ασχολουμαστε με γλωσσολογια αλλα με τη γλώσσα του σωματος - τοσο σημαντικη εδω- αλλα κυριως με τον πολιτικο λόγο των δυο υποψηφίων.
Ο Μακ Κειν παιζει το χαρτι "του δικου μας παιδιου", του υποψηφίου που δεν "φαινεται πιο εξυπνος από τον μεσο αμερικανό" (ως προς αυτό εχει διαλέξει την καταλληλη συνυποψηφια, η Πείλιν στην Ευρωπη δεν θα μπορουσε να σταθεί ουτε σε τοπικες εκλογες επαρχιακης πολης).
Ο Ομπάμα προηγείται στα γκάλοπ, ειναι σταθερός, και ελπιζουμε αυτη φορα να μην ειναι τοσο "αναγκαστικα ευγενης" απεναντι στον αντιπαλο του. Οπως και αν το κανουμε το θεμα τοπυ χρωματος παιζει ακόμα ρόλο. Υπαρχουν Δημοκρατικοι που δεν θα ψηφίσουν Ομπαμα γιατι ειανι μαυρος...

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τελος πρωτης δεκαετίας, 21ου αιώνα...

No comments: