Thursday, October 9, 2008

Subtexting in Providence

(κινηματογραφος στην Προβιντενς)

Μια εξαιρετική εκδήλωση στο Brown University. Ο κόσμος είχε ερωτήσεις, φοιτητές καθηγητές γίναμε μια παρέα και μιλήσαμε για λογοτεχνία.Η συζήτηση είχε ως κύριο άξονα της τη διακειμενικοτητα , τον «διαπολιστισμό», το subtext, (το «κάτω κείμενο») και τα στοιχεία που «σπείρει» ο δημιουργός στο έργο το ώστε να δημιουργήσει ηθελημένα συνειρμούς, να ανακαλέσει εικόνες, να «συνομιλήσει» με κείμενα, ταινίες, την ποπ κουλτούρα κλπ.

Οι μελετητές εδώ όχι μόνον δεν αντιμετωπίζουν φοβικά το θέμα αλλά το αναδεικνύουν και ως ένα από τα κυρίαρχα εργαλεία ανάλυσης και προσέγγισης της λογοτεχνίας, μια και τα περισσότερα ζητήματα αντιμετωπίζονται συγκριτικά, με ιδιαίτερη προσοχή στο γιατί επιλεγεί κανείς να αναφερθεί σε κάτι. Και το τι επιδιώκει να φωτίσει με αυτή του την αναφορά.
Ευχαριστώ πολύ την Ελσα, τον Ντένις, τον Μαρίνο , τον Κωστή, την Χάιντι, την Καρλότα και όλους τους ανθρώπους του Brown.

ps. ενα εξαιρετικό άρθρο του New Yorker

4 comments:

kostis said...

alexi - polu super to blog, bravo, bravo. loipon, kai meis ti xarikame tin suzitisi, se sumpathisame idiaiterws kai perasame fina. elpizoume na se xanadoume sta meri mas suntomws.
pws pige sto harvard? eskises??
kali sinexeia kostis/carlota

Alexis Stamatis said...

kosti poli s efharisto! to providense moua fise ena krioma alla kai polles polles xares. peritto na po ti orea parea isaste. sto harvard exeretika, sinexistike i idia sizitisi, ytelika ine ena poli enadieferon debate pou arxise apo washington, pige NY, yale, pali new york, provedense, tora bostoni kai tha kalatilixei los angeles.
a true fugue..
polla filia alexis

Χάιντι said...

Κρύωμα;; Τι σου κάναμε;; Έπρεπε να σε στέλναμε αμέσως για ύπνο μετά από την ανάγνωση, αυτό το non-stop tour επιβαρύνει πολύ τον οργανισμό. Τουλάχιστον σε γεμίσαμε καλές πρωτεϊνες πριν φύγεις. Χαίρομαι που όλα πάνε καλά και συνεχίζεις την πορεία σου διαφωτίζων και διαφωτιζόμενος.
:-) Χ.

Alexis Stamatis said...

xainti exeretika ta ellinika sou. non ending tour continues! sti bostoni to psari exeretiko.to tylenol doulevi poli grigora. polla filia se olous sas